piątek, 21 maja 2010

KOTLECIKI Z BURACZKÓW

Potrawa prosta w wykonaniu, a jaka pyszna... Zresztą, spróbujcie sami! 


Składniki:


  • kilka buraków ćwikłowych,
  • mąka (najlepiej żytnia),
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • zioła prowansalskie lub inne suszone  zioła,
  • jajko,
  • odrobina mleka (może być bez jajka i bez mleka w wersji wegańskiej).


Buraki kroimy na krążki o grubości około 1 cm. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez mniej więcej 20 minut (wywar można wykorzystać do zrobienia czerwonego barszczu). Przygotowujemy panierkę z mąki, ziół, papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krążki buraczane maczamy w jajku wymieszanym z odrobiną mleka,  następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, żeby mogły się piec dość długo i jeszcze zmięknąć. Można podawać dowolnie, podobno kotlety znakomite są z podsmażonymi krążkami cebuli i z młodą duszoną kapustą. Ja podałam z kaszą i z sałatką... można też zrobić inną panierkę, ale ogólnie pomysł na "kotlety" z buraków wydaje mi się bardzo trafiony!

2 komentarze:

  1. O, fajne te 'kotleciki' burakowe. Chętnie kiedyś je zrobię:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na piątkowy obiadek, super, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...