Gazpacho
Jest to chłodnik popularny w Hiszpanii, idealny na gorące dni! Jeśli chodzi o mnie, to ja się w tej potrawie zakochałam! Mogłabym ją pić hektolitrami. A poza tym jest bardzo dietetyczna, polecam osobom, które dbają o linię! Podaję tu przepis na tradycyjne gazpacho. Są również inne odmiany tej zupy.
Składniki:
1 czerwona papryka,
3 pomidory,
1 ogórek,
3 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebula,
1 kromka czerstwego chleba (dobrze sprawdza się razowy),
300 ml wody,
3 łyżki octu winnego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
Pomidory pozbawiamy skórki, poprzez wcześniejsze ich sparzenie. Kroimy w kostkę (lub w dowolne, drobne kawałki. Ogórek, paprykę oraz cebulkę również kroimy. Z wody, octu winnego, oliwy, cukru i soli robimy marynatę i zalewamy nią warzywa. Do środka kruszymy kromkę chleba. Można doprawić odrobiną pieprzu kolorowego.
Najlepiej zostawić w lodówce na około 2 dni, by warzywa odpowiednio się zamarynowały. W tym czasie składniki dojrzeją i lekko sfermentują. Zupa może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Przed podaniem dokładnie ją miksujemy. Podajemy w towarzystwie świeżych ziół (idealnie pasuje tu bazylia).
very good blog, congratulations
OdpowiedzUsuńregard from Resu Catalonia
thank you