sobota, 5 czerwca 2010

Truskawkowe szaleństwo!

Biszkopt z truskawkami

To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. chociaż mama robiła je zupełnie inaczej - tzn. biszkopt robiła tak samo (bo to jest biszkopt wg jej receptury!). jeżeli chodzi o krem i galaretkę to już moja własna inwencja!



Składniki (ciasto na formę o średnicy 12 cm, płytką):

4 jajka,
6 łyżek gorącej wody,
1/2 szk. mąki ziemniaczanej,
1/2 szk. mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szk. cukru.

Masa:

serek mascarpone,
mały jogurt naturalny,
3 łyżki cukru pudru,
pokruszony biszkopt (odkrojony ze spodu ciasta),
2 płaskie łyżeczki agaru,
1 l dowolnego soku truskawkowego,
agar i sok truskawkowy można zastąpić gotową wegetariańską galaretką,
świeże truskawki!
(listek mięty do dekoracji)

Najpierw należy sporządzić biszkopt. Ten podobno zawsze się udaje (sprawdzony sposób mojej mamy). Białka oddzielić od żółtek. z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem odrobiny cukru. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem,dodając w trakcie ucierania 6 łyżek gorącej wody (która pomaga rozpuścić się drobinkom cukru). Żółtka wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 160-170 st. C przez 30-40 minut (ja piekłam przez 40 min. w 160 z termoobiegiem i na wierzchu pojawiła się zbyt twarda skorupa moim zdaniem, więc może być krócej). 
Krem przyrządzić z serka mascarpone, pokruszonego biszkoptu (mniej więcej 2 łyżki), cukru pudru, jogurtu - wszystko dokładnie ze sobą zmiksować! Truskawki przekroić na połówki, można też posypać lekko cukrem, by lepiej się zachowały. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeżeli używamy agaru, to najpierw należy zagotować 1 l soku truskawkowego. Do gotującego  się soku dodać dwie płaskie łyżeczki agaru i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. przed nałożeniem kremu można lekko zwilżyć biszkopt (np. mieszaniną soku i rumu, lub innego alkoholu, lub mieszaniną kawy i alkoholu). Na nasączone ciasto nakładać krem z serka mascarpone, a następnie gęsto ułożyć truskawki. Całość delikatnie zalać cienką warstwą galaretki (wystudzonej!).

2 komentarze:

  1. Gdzie można kupić wegetariańska galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą galaretką to wydaje mi się, że można kupić ją w niektórych sklepach ze zdrową żywnością... ale taka na bazie soku owocowego i agaru też jest pyszna i pewnie lepsza niż gotowa z torebki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...