piątek, 30 lipca 2010

Moje pierwsze bliny

Bliny z nadzieniem twarożkowym


Bliny to placki, które chciałam zrobić już od dawna, ale niestety brakowało mi zapału. okazały się bardzo łatwą i smaczną potrawą. miałam tylko mały problem z czym je podać. robiąc te bliny w zasadzie korzystałam z 3 przepisów: Karola OkrasyGotowanie na gazie i White plate. w rezultacie stworzyłam swoją własną wersję na podstawie tych trzech. Za radą Okrasy podałam bliny z tradycyjnym śniadaniowym twarożkiem ze szczypiorkiem. Pycha!!!



Składniki na bliny:


25g świeżych drożdży,
7 łyżek mąki gryczanej,
1 szklanka ciepłego mleka,
2 małe jajka lub 1 duże (ja posiadałam tylko malutkie, więc dodałam dwa),
szczypta cukru,
szczypta soli, szczypta pieprzu,
olej do smażenia.

Nadzienie:

200g sera twarogowego,
100 ml kwaśnej śmietany,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka ostrego tartego chrzanu,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz, oliwa z oliwek.


Drożdże należy rozkruszyć do miski z dodatkiem odrobiny cukru, 1 łyżkę maki oraz 1/2 mleka, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka, jajko oraz resztę mąki, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać, do konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na pół godziny. Po 30 minutach ciasto znacznie powiększy swoją objętość i z niepozornej początkowo masy powstanie wiele złocisto-szarych placuszków.
Bliny smażymy podobnie jak naleśniki, na bardzo małej ilości oleju lub na suchej patelni.
Bliny można podawać po prostu z kwaśną śmietaną (jak to się robi prawie ze wszystkim u naszych Wschodnich Sąsiadów). Ja poszłam krok dalej i śmietanę wymieszałam z twarożkiem, chrzanem, sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko razem zmiksowałam na gładki serowy krem i dodałam sporo szczypiorku. Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. wygladaja bardzo apetycznie:) tez przymierzam sie do blinow i jakos zawsze wychodzi cos innego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)

    Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu dla kreatywnych i pomysłowych bloggerów :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! z chęcią zjadłabym takie na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. w mojej kuchni blin jeszcze nie było.. różne placuszki tak, ale tych nigdy. spróbuję chętnie. z tym szczypiorkowym dodatkiem oczywiście.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...