piątek, 20 sierpnia 2010

Śniadanie od serca

Pancakes z borówkami


Do placków dodałam samodzielnie zrobiony panir. Jest to rodzaj serka popularnego w Indiach, który sporządziłam samodzielnie, podobnie jak tofu, ale z mleka krowiego, a nie sojowego.


Składniki:


2 łyżki paniru,
1 śmietana (200 ml),
8 łyżeczek cukru,
1 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka sody,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka 3,2 %,
2 jajka (oddzielnie żółtko i białko),
2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta),
2 szklanki borówki amerykańskiej.

Oddzielnie ubijamy pianę z 2 białek. Resztę składników miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Do masy dodajemy  borówki, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy pianę - delikatnie mieszamy.
Najsmaczniejsze placki są wtedy kiedy smażymy je na baaardzo małej ilości tłuszczu lub na całkowicie suchej patelni. Placuszki są mięciutkie i delikatne - po prostu rozpływają się w ustach.
Można podawać z miodem, syropem klonowym... mi dziś wystarczył cukier puder i cudownie pachnące płatki róży. Idealne!

Można dodać więcej serka (ja miałam tylko odrobinę, więc do placków dodałam niewiele...)

6 komentarzy:

  1. Ale czym ten panir różni się do zwykłego sera białego np.takiego jak robi moja babcia z mleka krowiego?:-|)

    A śniadania od serca.. zawsze w sobotę się staram robić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja babcia prawdopodobnie robi ser z zsiadłego mleka, lub zakwasza mleko kwaśną śmietaną (przynajmniej tak to się robi w mojej rodzinie). panir robimy ze świeżego słodkiego mleka i zakwaszamy odrobiną soku z cytryny (babcie na pewno tego nie robią przy wyrobie twarogu)
    Panir różni się też konsystencją (jeśli jest dobrze odciśnięty to jest bardzo twardy-jak tofu). powinnaś zrobić i się przekonać ;) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. panir odcedza się tez od razu gorący po zakwaszeniu cytryną - nie czeka się do jego wystygnięcia jak to jest w przypadku tradycyjnego twarogu. myślę, że to też wpływa na to, że ten jest inny...
    w Indiach panir przyrządza się z mleka bawolego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy ten ser. pierwszy raz o nim słyszę. może i ja kiedyś spróbuję taką domową serową produkcję uskutecznić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaciekawił mnie ten ser. a takie śniadanie zjadłabym w mig :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię oglądać śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...