środa, 15 września 2010

GAZPACHO Z CUKINIĄ

Chłodnik gazpacho robiłam już wcześniej, ale wtedy nie dodawałam cukinii tylko ogórek. Smak jest podobny - no może z cukinią jest bardziej wyrazisty.

Składniki:


1 niewielka młoda cukinia,
3 dojrzałe pomidory,
1 papryka zielona,
2 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebulka,
300 ml wody,
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu cayenne,
bułka grahamka.

Wszystkie warzywa kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Z wody, octu, oliwy i przypraw sporządzamy zalewę. proponuję też dodać kilka listków bazylii. Wszystko ze sobą mieszamy i na jakiś czas zostawiamy w lodówce (im dłużej tym lepiej). Następnie miksujemy na gładką zupę. Podajemy z bułką lub z grzankami i z cukinią pokrojoną w słupki... mmm pycha!

A na deser... Inka!

Inka

1 komentarz:

  1. Gazpacho i Almodovar to najlepsze co Hiszpania mogła podarować reszcie świata!!! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...