Chłodnik gazpacho robiłam już wcześniej, ale wtedy nie dodawałam cukinii tylko ogórek. Smak jest podobny - no może z cukinią jest bardziej wyrazisty.
Składniki:
1 niewielka młoda cukinia,
3 dojrzałe pomidory,
1 papryka zielona,
2 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebulka,
300 ml wody,
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu cayenne,
bułka grahamka.
Wszystkie warzywa kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Z wody, octu, oliwy i przypraw sporządzamy zalewę. proponuję też dodać kilka listków bazylii. Wszystko ze sobą mieszamy i na jakiś czas zostawiamy w lodówce (im dłużej tym lepiej). Następnie miksujemy na gładką zupę. Podajemy z bułką lub z grzankami i z cukinią pokrojoną w słupki... mmm pycha!
A na deser... Inka!
Inka |
Gazpacho i Almodovar to najlepsze co Hiszpania mogła podarować reszcie świata!!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!