czwartek, 30 września 2010

Pierwszy przepis z dynią w tym sezonie!

Sałatka z pieczonej dyni



Pyszna dyniowo-sałatkowa odmiana!
Przepis inspirowany sałatką dyniową Nigelli.



Składniki:

około 1 kg miąższu z dyni,
250 g fety (lub innego sera sałatkowego),
1 główka karbowanej sałaty,
1 czerwona cebulka,
sok z  cytryny,
odrobina pieprzu,
suszona natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść prażonych pestek słonecznika.

Miąższ dyni należy pokroić w dość dużą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30-45 minut (tak aby dynia była miękka, ale nie rozpadała się). Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy na piórka i marynujemy w soku z cytryny przez co najmniej 15 minut. Następnie odlewamy różowy sok, dodajemy do niego oliwę oraz szczyptę suszonej pietruszki i odrobinę pieprzu. dokładnie mieszamy.

Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy ostudzoną dynię oraz cebulę. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy. Wszystko polewamy gotowym dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika.

2 komentarze:

  1. świetnie wygląda;) ja tylko sobie fetę na tofu podmienię i mogę pałaszować z uśmiechem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...