poniedziałek, 18 października 2010

WEGAŃSKI BULION

Bulion z kostki w mojej kuchni nie istnieje. Zrobienie warzywnego wywaru co prawda zajmuje trochę czasu, ale można go podzielić na małe porcje i zamrozić. A potem jak znalazł - do zupki czy sosu. 




Składniki:

2 marchewki,
kawałek selera,
niewielki korzeń pietruszki,
kilka listków lubczyku,
łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku,
1 niewielka cebula,
3 ziarenka ziela angielskiego,
listek laurowy,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
suszona pietruszka, 
dużo natki pietruszki,
łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
sól i pieprz,
makaron koraliki (anellini).

Do garnka z zimną wodą wrzucić warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. postawić na ogniu i zagotować. na suchej patelni "prażymy" cebulę rozkrojoną na pół, aż stanie się ciemnobrązowa. do gotującego się buliony wrzucamy tak przygotowaną cebulkę. pod koniec gotowania doprawić jeszcze suszoną włoszczyzną (najlepiej z dodatkiem suszonej cebulki), solą, pieprzem, listkami lubczyku oraz kurkumą i kolendrą. można również dodać twardsze części łodyżki pietruszki. kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, a bulion będzie miał odpowiedni smak należy odcedzić warzywa na sicie. rosół podajemy z ugotowanym makaronem, z dużą ilością zielonej pietruszki i z ugotowaną marchewką!!
taki aromatyczny i rozgrzewający wywar warzywny jest idealny jako samodzielne danie, ale też można go wykorzystać przy "podlewaniu" ryżu podczas przyrządzania risotto, oraz jako bazę do wszelkiego rodzaju zup!

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy skład, hm nabrałam ogromnej ochoty na taki bulion

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, gdy w zupach jest duużo warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do takiego bulionu dodaje pokrojonego naleśnika, z ciasta ,w którym jest mnóstwo świeżych ziół ,pycha :}
    tyle, ze zupa przestaje być wegańska :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro próba bulionowa! Bo przepis jest baaardzo smakowity!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...