wtorek, 26 października 2010

Proste i smaczne...

Chrupiące cebularze z ziołową nutką


Ostatnio przeważnie takie potrawy do mnie przemawiają: proste i szybkie, ale bardzo smaczne!




 Składniki na ciasto:


3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 1/2 torebki suszonych drożdży,
sól,
2 łyżeczki mieszanki "zioła prowansalskie",
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Nadzienie:


4 średnie cebule (żółte lub białe),
sól, pieprz,
łyżeczka suszonej włoszczyzny,
kminek, rozmaryn, oregano, sezam itp. (do posypania na wierzchu).

Ciasto nie jest żadną filozofią, po prostu zrobiłam tradycyjne ciasto na pizzę: do mąki wsypałam drożdże i część wody z łyżeczką cukru, rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na jakiś czas; następnie zagniotłam całość wraz z resztą wody, solą, ziołami, papryką oraz oliwą i znów odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem nieco dłużej.
Kiedy ciasto już wyrosło nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Z całości uformowałam 8 kul, które następnie rozpłaszczyłam na blasze wysmarowanej olejem. Najpierw wstawiłam "placki", żeby podpiekły się przez 10 minut. 
Na patelni należy rozgrzać tłuszcz (około 2 łyżki oleju) i podsmażyć na nim cebulkę, doprawić pieprzem, solą oraz włoszczyzną. Na podpieczonych plackach układać porcję cebulki, a następnie posypywać wierzch, według gustu: kminkiem, tymiankiem, oregano, sezamem, rozmarynem (można też makiem) ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 15-20 minut, w zależności czy chcemy bardziej chrupkie i zarumienione.



Smakowity kąsek dla wielbicieli cebuli i cebularzu...

8 komentarzy:

  1. Cebularze to wypiek wprost z Lubelszczyzny. Bardzo je lubię !

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie! A mi cebuli jeść nie wolno... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe są! Już od dłuższego czasu za mną "chodzą", ale wiem, że nie wszystkim w domu by posmakowały, więc zwlekam...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo - nie miałam pojęcia, że to wypiek regionalny, dziękuję za wzbogacenie mojej wiedzy:)

    efrank - szczerze współczuję :(

    Sisters - koniecznie!

    Zaytoon - zrób przede wszystkim dla siebie... a może jednak komuś posmakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię cebulaczki.
    szczególnie domowe ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za przepis, bardzo lubię cebularze ale jakoś nie chce mi się ich nigdy piec - teraz mam większą motywację ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie smaki pamiętam z przedszkola. koniecznie trzeba to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...