wtorek, 30 listopada 2010

Zimowo...

Chleb na zakwasie i pasta z awokado


Jak co tydzień w tym tygodniu też upiekłam chleb. Zasady wypieku są podobne do tego, który piekłam latem. Jednak ten chleb różni się od poprzedniego, a to za sprawą dodatków: 


Dodatki do 1 bochenka chleba:


odrobina sosu sojowego (około 2 łyżeczek),
miód (w poprzednim też był),
garść pestek dyni i siemienia lnianego,
otręby żytnie (uzyskane po przesianiu mąki, posypałam nimi wierzch i spód chleba).


Pasta z awokado i serka wiejskiego:


1 małe awokado,
"serek wiejski",
łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
mały ząbek czosnku,
suszony koperek,
sól, kolorowy pieprz.


Wszystkie składniki na pastę zmieszaj ze sobą np. za pomocą widelca, rozgniatając awokado i twarożek. Najlepiej oczywiście użyć blendera i zmiksować wszystko na gładką masę. 
moje kanapki ozdobiłam: marynowaną papryką i opieńkami miodowymi (wyroby mojej mamy!) oraz cebulką, zielem angielskim i kolorowym pieprzem. W rezultacie powstały bałwanki, które nieco przypominają mi bociany. 

2 komentarze:

  1. jak zielono...wiosennie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, na szczęście zimą też można przemyci nieco zieleni do posiłków :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...