wtorek, 7 grudnia 2010

Dynia po raz kolejny

Dyniowe muffiny "wspomnienie Halloween"


Te muffiny upiekłam jakiś miesiąc temu. Teraz znalazłam zdjęcia, które wtedy zrobiłam, więc publikuję przepis. Pochodzi on z listopadowego numeru "Kuchni".


Składniki:


1 jajko,
120 g cukru,
70 g masła,
garść startej dyni,
120 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.


Piekarnik powinien by rozgrzany do temperatury 180 st. C. 
Tradycyjnie mieszamy ze sobą składniki suche i oddzielnie mokre (rozpuszczając i studząc masło). Dynię oczywiście dodałam do składników mokrych, ale wcześniej ją odcisnęłam z nadmiaru soku.
Jeśli ciasto wydaje się tobie zbyt gęste możesz dodać odrobinę jogurtu. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre mieszając niezbyt dokładnie. do formy muffinowej wkładamy papilotki (lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Pieczemy przez 20-25 minut aż muffiny urosną i się zarumienią. Muffiny będą miały piękną pomarańczową barwę - co widać na zdjęciach.

5 komentarzy:

  1. mam jedną dynię i chyba je zrobię bo wyglądają apetycznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygladaja i chetnie bym Ci porwala te dwie pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. są świetne! dyniowe smaki w muffinach zawsze mnie ciekawiły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też chętnie się poczęstuję, bo pysznie się prezentują ... mniam !:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...