piątek, 28 maja 2010

sobota, 22 maja 2010

środa, 19 maja 2010

Skorzonera... po raz pierwszy

Zupa-krem ze skorzonery


Szczerze mówiąc zajmuję się tym warzywem po raz pierwszy w życiu. Nie wiedziałam za bardzo jak się za nie zabrać i trochę się z nim namęczyłam, ale okazuje się, że np. można skorzonerę obrać po ugotowaniu (a ja robiłam to przed - ma bardzo lepkie mleczko podobnie jak mniszek lekarski). W sumie mogłam się domyślić od razu. Skorzonera ma wiele nazw, np. "szparagi dla ubogich", wężymord (niegdyś stosowana jako lekarstwo na ukąszenia żmii), czarny korzeń. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy... Czyli wszystko co do szczęścia potrzebne. A poza tym jest całkiem smaczna. Tylko uwaga! należy do niej dodawać dużo ziół (najlepiej cząber, koperek itp.)!!  



środa, 12 maja 2010

Jedz marchewkę!

Zupa-krem z marchwi


Marchew, jak powszechnie wiadomo - jest bardzo zdrowym warzywem.. i smacznym :) zawiera beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która z kolei świetnie wpływa na wygląd i kolor skóry. Dziś proponuję kremową zupę z marchewki (z dodatkiem soku pomarańczowego).


sobota, 8 maja 2010

Pożywna sałata

Sałatka z czarnymi i zielonymi oliwkami


Sałatki w zasadzie jadam codziennie. Podzielę się z Wami taką, którą jadam bardzo często. Jest ona pełnowartościowa, więc może stanowić sycący lunch do pracy.


środa, 5 maja 2010

BAKŁAŻANOWA RYBA PO GRECKU

Wegetarianie, zastanawialiście się co zrobić na święta, czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Bakłażany "po grecku" to danie uniwersalne - można je robić na co dzień, na obiad, albo uraczyć nim gości podczas świąt.


niedziela, 2 maja 2010

TARTA BANANOWA

Na początek mam dla Was coś słodkiego. Tartę, którą można podawać na ciepło z lodami bananowymi i polewać sosem czekoladowym. Bardzo słodkie ciasto (choć nie dosypuje się do niego cukru) i niebiańsko pyszne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...