wtorek, 31 sierpnia 2010

Urodzinowe babeczki

Muffiny czekoladowo-orzechowe

Urodziny miałam już jakiś czas temu, ale dziś postanowiłam się podzielić muffinami, które zrobiłam kilka dni później, żeby nakarmić nimi moich znajomych. Są to moje pierwsze muffiny, więc nie specjalnie "wymyślne", robiłam je w zasadzie na próbę po udanym zakupie formy. Prezentowały się dobrze i smakowały (mam nadzieję)...


sobota, 21 sierpnia 2010

Kokosanki-sułtanki

Kokosanki z rodzynkami


Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje, ale ostatnio naprawdę przesadzam ze słodkościami... wcześniej dzielnie się przed nimi broniłam i jadłam zazwyczaj wytrawne potrawy, a już baaardzo rzadko sama robiłam słodycze. Na szczęście nie jem tego sama. Dziś delikatne kokosanki z rodzynkami - smacznego!


piątek, 20 sierpnia 2010

Śniadanie od serca

Pancakes z borówkami


Do placków dodałam samodzielnie zrobiony panir. Jest to rodzaj serka popularnego w Indiach, który sporządziłam samodzielnie, podobnie jak tofu, ale z mleka krowiego, a nie sojowego.


czwartek, 19 sierpnia 2010

Pomidorowo mi...

Naleśniki z pomidorem i soczewicą

Takie naleśniki sprawiłam sobie na śniadanie. Przepadam za wytrawnymi potrawami o poranku.


wtorek, 17 sierpnia 2010

Słodka rozkosz...

Tarta z nektarynkami


Tarta to najprostsze wykwintne danie na świecie. Robi się ją szybko i zawsze się udaje, a poza tym można ją "nadziać" niemalże wszystkim... od bardzo słodkich owoców  po wytrawne sery, warzywa. Może być zarówno daniem obiadowym jak i deserowym. co najważniejsze cieszy oczy i podniebienia. Tutaj można obejrzeć sobie bardzo podobną moją tartę bananową.


czwartek, 12 sierpnia 2010

Pyszna przekąska

Paluchy z kminkiem i rozmarynem


Takie paluszki są prawie jak włoskie grissini. Można do nich też dodać starty ser i suszone pomidory.

środa, 11 sierpnia 2010

Zapach domowego chleba... bezcenny!

Chleb żytni na liściach winogron


W końcu nadszedł ten dzień. Po trzydniowej hodowli zakwasu w końcu upiekłam chleb.  Jestem z niego dumna, bo jest naprawdę smaczny i do tego na zakwasie. Zakwas wyhodowałam według zaleceń stąd. Sposób robienia chleba zaczerpnęłam z baaardzo starego Poradnika domowego. Od Mamy dowiedziałam się, że moja Babcia robiła chleb podobnie, więc tym bardziej zaufałam temu przepisowi. Do chleba dodałam trochę własnej fantazji w postaci miodu i liści winogron.


poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Włoskie inspiracje z... lasu

Risotto z kurkami 

We włoskim risotto uwielbiam wszystko - od sposobu jego przygotowywania po efekt końcowy - bogaty smak i kremową konsystencję!


niedziela, 8 sierpnia 2010

Zawijane słodkości...

Rolada brzoskwiniowo-morelowa

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Krem lubi lodówkę! Ja oczywiście byłam niecierpliwa i pokroiłam roladę jakąś godzinkę po zawinięciu. W rezultacie moje kawałki się rozpadały... Jednak na drugi dzień ciasto (a raczej to co z niego zostało) stężało idealnie! I nareszcie mogłam zrobić ładne zdjęcie.


piątek, 6 sierpnia 2010

Zapach rozmarynu i... cebulki

Bułeczki cebulowe

Może te bułeczki nie mają idealnego kształtu, może nie wyglądają rewelacyjnie, ale za to są przepyszne i pachną bosko!


środa, 4 sierpnia 2010

TARATOR - CHŁODNIK BAŁKAŃSKI W WERSJI Z CUKINIĄ

Zamiast ogórka dodałam młodą cukinię,  i nie dodałam orzechów. Idealna zupka na śniadanie w gorący sierpniowy poranek. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia. 


wtorek, 3 sierpnia 2010

Jedzmy kwiaty...

Smażone kwiaty dyni 

Tak przyrządzone kwiaty można zjeść same, lub maczać w jakimś smacznym dipie. Kwiaty te mają delikatny posmak dyni - pycha!


niedziela, 1 sierpnia 2010

Kluski na parze czyli parowańce, pampuchy, parzaki...

 Parowańce z sosem jagodowo-bazyliowym


Jest jeszcze wiele określeń dla tych klusek. słyszałam o "białych pączkach" czy "pyzach" (Wielkopolska).  Co region to inna nazwa. Ja mówię na nie parowańce lub kluski na parze. Można je nadziewać lub po prostu polać dowolnym sosem. U mnie były parowańce z sosem jagodowo-bazyliowym (znów inspirowane jednym z programów Karola Okrasy...). Próbowałam je dodatkowo nadziać dżemem jagodowym, ale to była przesada, bo cały wypłynął... kluski udały się i tak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...