Muffiny czekoladowo-orzechowe
wtorek, 31 sierpnia 2010
Urodzinowe babeczki
sobota, 21 sierpnia 2010
Kokosanki-sułtanki
Kokosanki z rodzynkami
Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje, ale ostatnio naprawdę przesadzam ze słodkościami... wcześniej dzielnie się przed nimi broniłam i jadłam zazwyczaj wytrawne potrawy, a już baaardzo rzadko sama robiłam słodycze. Na szczęście nie jem tego sama. Dziś delikatne kokosanki z rodzynkami - smacznego!
piątek, 20 sierpnia 2010
Śniadanie od serca
Pancakes z borówkami
Do placków dodałam samodzielnie zrobiony panir. Jest to rodzaj serka popularnego w Indiach, który sporządziłam samodzielnie, podobnie jak tofu, ale z mleka krowiego, a nie sojowego.
czwartek, 19 sierpnia 2010
Pomidorowo mi...
Naleśniki z pomidorem i soczewicą
Takie naleśniki sprawiłam sobie na śniadanie. Przepadam za wytrawnymi potrawami o poranku.
wtorek, 17 sierpnia 2010
Słodka rozkosz...
Tarta z nektarynkami
czwartek, 12 sierpnia 2010
Pyszna przekąska
Paluchy z kminkiem i rozmarynem
Takie paluszki są prawie jak włoskie grissini. Można do nich też dodać starty ser i suszone pomidory.
środa, 11 sierpnia 2010
Zapach domowego chleba... bezcenny!
Chleb żytni na liściach winogron
W końcu nadszedł ten dzień. Po trzydniowej hodowli zakwasu w końcu upiekłam chleb. Jestem z niego dumna, bo jest naprawdę smaczny i do tego na zakwasie. Zakwas wyhodowałam według zaleceń stąd. Sposób robienia chleba zaczerpnęłam z baaardzo starego Poradnika domowego. Od Mamy dowiedziałam się, że moja Babcia robiła chleb podobnie, więc tym bardziej zaufałam temu przepisowi. Do chleba dodałam trochę własnej fantazji w postaci miodu i liści winogron.
poniedziałek, 9 sierpnia 2010
Włoskie inspiracje z... lasu
Risotto z kurkami
We włoskim risotto uwielbiam wszystko - od sposobu jego przygotowywania po efekt końcowy - bogaty smak i kremową konsystencję!
niedziela, 8 sierpnia 2010
Zawijane słodkości...
Rolada brzoskwiniowo-morelowa
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Krem lubi lodówkę! Ja oczywiście byłam niecierpliwa i pokroiłam roladę jakąś godzinkę po zawinięciu. W rezultacie moje kawałki się rozpadały... Jednak na drugi dzień ciasto (a raczej to co z niego zostało) stężało idealnie! I nareszcie mogłam zrobić ładne zdjęcie.
piątek, 6 sierpnia 2010
Zapach rozmarynu i... cebulki
Bułeczki cebulowe
Może te bułeczki nie mają idealnego kształtu, może nie wyglądają rewelacyjnie, ale za to są przepyszne i pachną bosko!
środa, 4 sierpnia 2010
TARATOR - CHŁODNIK BAŁKAŃSKI W WERSJI Z CUKINIĄ
Zamiast ogórka dodałam młodą cukinię, i nie dodałam orzechów. Idealna zupka na śniadanie w gorący sierpniowy poranek. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia.
wtorek, 3 sierpnia 2010
Jedzmy kwiaty...
Smażone kwiaty dyni
Tak przyrządzone kwiaty można zjeść same, lub maczać w jakimś smacznym dipie. Kwiaty te mają delikatny posmak dyni - pycha!
niedziela, 1 sierpnia 2010
Kluski na parze czyli parowańce, pampuchy, parzaki...
Parowańce z sosem jagodowo-bazyliowym
Jest jeszcze wiele określeń dla tych klusek. słyszałam o "białych pączkach" czy "pyzach" (Wielkopolska). Co region to inna nazwa. Ja mówię na nie parowańce lub kluski na parze. Można je nadziewać lub po prostu polać dowolnym sosem. U mnie były parowańce z sosem jagodowo-bazyliowym (znów inspirowane jednym z programów Karola Okrasy...). Próbowałam je dodatkowo nadziać dżemem jagodowym, ale to była przesada, bo cały wypłynął... kluski udały się i tak.
Subskrybuj:
Posty (Atom)