środa, 29 września 2010

Cukinii nigdy za wiele...

Tarta cukiniowa z fetą

Taka tarta doskonale smakuje na drugi dzień. To doskonały pomysł na lunch w pracy. Można ją podgrzać albo zjeść na zimno. 

miałam tylko to zdjęcie - pokrojona tarta zbyt szybko zniknęła...


niedziela, 26 września 2010

Wariacje na temat sera...

Kminkowy ser Janowy


Jest to przysmak kuchni łotewskiej. Spotkałam się z nim w książce odnalezionej w domowej biblioteczce pt. Przysmaki dla malucha Ireny Opielińskiej z 1987 roku. Na Łotwie ser ten związany był niegdyś z obchodami nocy świętojańskiej, dziś jest popularny i dostępny przez cały rok. Podaje się go z pieczywem, do piwa, a także idealnie nadaje się dla dzieci... Oczywiście powyższy opis opieram o informacje zaczerpnięte z różnych źródeł, a nie o własne doświadczenia, ponieważ na Łotwie nigdy nie byłam. W mojej książce przepis na ten ser znajduje się w rozdziale "Kinderbal", czyli bal dla dzieci...stąd też pomysł na dekorację.

sobota, 18 września 2010

środa, 15 września 2010

GAZPACHO Z CUKINIĄ

Chłodnik gazpacho robiłam już wcześniej, ale wtedy nie dodawałam cukinii tylko ogórek. Smak jest podobny - no może z cukinią jest bardziej wyrazisty.

wtorek, 14 września 2010

Coś pysznego... ale nie mojego!

Ciasto bananowe Aleksandry


Jest to ciasto, które piecze moja siostra. Uznałam, że warto się podzielić przepisem, ponieważ wypiek ten jest PRZEPYSZNY! Sama jeszcze go nie piekłam, ale Oli zawsze wychodzi i wszyscy się nim zajadają. Brak zakalca, ale też nie jest zbyt suche - po prostu idealne ciasto bananowe!

środa, 8 września 2010

Bananowy song...

Pancakes bananowe

Ostatnio trochę zaniedbuję gotowanie, na rzecz nauki... Mam nadzieję, że niebawem to nadrobię. Póki co pyszne bananowe pancakes!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...