czwartek, 28 października 2010

Słodkie śniadanie... muffinowe szaleństwo

Owsiane muffiny z nadzieniem malinowym


Małe co nieco dla miłośników słodkich śniadań. Takie muffinki można też zabrać ze sobą na lunch do pracy. Do tego kawa z mlekiem i dodający energii posiłek gotowy!

wtorek, 26 października 2010

Proste i smaczne...

Chrupiące cebularze z ziołową nutką


Ostatnio przeważnie takie potrawy do mnie przemawiają: proste i szybkie, ale bardzo smaczne!


sobota, 23 października 2010

Słodkie księżyce...

Drożdżowe rogaliki o dwóch smakach


Rogaliki nadziałam masłem orzechowym (patrz poprzedni przepis) oraz ekspresowo przyrządzonym "dżemem" z malin... może te rogaliki nie mają idealnego kształtu, ale taki już urok domowych wypieków. smak rekompensuje wszystko!


poniedziałek, 18 października 2010

WEGAŃSKI BULION

Bulion z kostki w mojej kuchni nie istnieje. Zrobienie warzywnego wywaru co prawda zajmuje trochę czasu, ale można go podzielić na małe porcje i zamrozić. A potem jak znalazł - do zupki czy sosu. 


niedziela, 17 października 2010

Zielono mi...

Fusilli ze szpinakiem


Czuję, że ostatnio strasznie zaniedbałam mój blog, nie wpisując tu nic. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że przygotowywałam się do obrony mojej pracy licencjackiej, która odbyła się kilka dni temu... dziś - świderki ze szpinakiem - może nie wyszukane, ale bardzo pożywne i smaczne danie. Nie rozumiem w ogóle skąd opinia, że szpinak jest niesmaczny, ja go uwielbiam!! Jest źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych, w szczególności: karotenu, witaminy B, C i E, a także wapnia, potasu i magnezu. Jeżeli chodzi o zawartość żelaza,to jak się ostatnio dowiedziałam szpinak nie jest najbogatszym jego źródłem (są warzywa, które mają go o wiele więcej!).


sobota, 9 października 2010

Na górze róże...

Dżem z owoców róży


To mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie. niestety jest on bardzo pracochłonny, poświęciłam mu wiele czasu, a w rezultacie uzyskałam zaledwie sześć słoiczków dżemu. mimo wszystko zachęcam do zmierzenia się z owocami dzikiej róży, bo smak jest niepowtarzalny ;) przepis wzięłam stąd.


środa, 6 października 2010

FALAFEL

... tym razem będzie falafel. Już wcześniej wykorzystywałam go w mojej kuchni (patrz tutaj). To kolejna po humusie potrawa charakterystyczna dla kuchni krajów arabskich, również Turcji,oraz Izraela. Bez problemu można dostać falafel w budkach z kebabem, ale warto też zrobić go własnoręcznie (idealnie nadaje się do zamrażania, więc od razu można zrobić więcej). Falafel podaje się z pitą, sałatką i z sosami... lub w dowolnie inny sposób. My zjedliśmy falafel w tortilli z sałatką i przepysznym sosem jogurtowo czosnkowym

wtorek, 5 października 2010

Rarytas kuchni żydowskiej i arabskiej...

Hummus


Długo zwlekałam z opublikowaniem hummusu, bo nie potrafię uwiecznić go na zdjęciu tak, żeby wyglądał ładnie. Stwierdziłam jednak, że ta potrawa jest zbyt smaczna, żeby z tak błahego powodu nie umieszczać jej wśród innych ulubionych przepisów.

sobota, 2 października 2010

Kolory jesieni...

Zupa dyniowa ze świeżym majerankiem

Zupę podajemy z grzankami lub z prażonymi pestkami dyni... Ale dobrze smakuje też bez żadnych dodatków. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...