czwartek, 13 stycznia 2011

Pizza na góralską nutę... i prośba

Pizza z czterema różnymi serami i marynowanymi podgrzybkami


Chciałam zrobić pizzę, której składniki kojarzyłyby się z polską kuchnią, a dokładniej z polskimi górami. I wymyśliłam: oscypek, rolada ustrzycka, majeranek i marynowane grzybki chyba przywołują na myśl naszą rodzimą kuchnię. Pomidory i mozzarella już mniej, ale one stanowią tę włoską cześć mojej pizzy!




Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
7 g drożdży suszonych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Składniki na farsz:


1 puszka pomidorów całych,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
marynowane podgrzybki,
8 plasterków rolady ustrzyckiej,
1 średni oscypek,
kilka łyżek startej mozzarelli, 
kilka łyżek startego sera gouda,
dużo majeranku.

pizza przed włożeniem do piekarnika

Ciasto na pizzę robimy wcześniej, aby mogło dobrze wyrosnąć.  Mąkę przesiewamy przez sito, robimy w niej zagłębienie, wsypujemy drożdże, cukier i wodę, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie drożdże zaczną "pracować", wtedy dodajemy oliwę i sól i zagniatamy ciasto. Teraz trzeba pozostawić je w cieple na co najmniej pól godziny.
Na patelni należy zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wlać zmiksowane pomidory i gotować do momentu zagęszczenia się sosu. Sos pomidorowy dopraw odrobiną soli (nie można z nią przesadzić ponieważ dodatki do pizzy w postaci sera i grzybków są już wystarczająco słone), grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością suszonego majeranku (ja dodałam około 2 łyżek).
Z ciasta formujemy cienkie, okrągłe placki, nakłuwamy je widelcem. Z tej ilości ciasta zrobiłam dwie spore pizze. Wkładamy placki, bez farszu na około 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem).
Podpieczone blaty pizzy smarujemy pomidorowym sosem, następnie układamy po kilka podgrzybków, plasterki rolady ustrzyckiej, pokruszony dość drobno oscypek (lub pokrojony w plasterki) oraz posypujemy mozzarellą i  jeszcze trochę majerankiem. Na koniec wszystko posypujemy startym żółtym serem (ja użyłam sera gouda). 
Pizzę pieczemy przez kolejne 20 minut,  w tej samej temperaturze i też z termoobiegiem. 

3 komentarze:

  1. niesamowicie smakowicie wygląda, aż ślinka mi cieknie haha

    OdpowiedzUsuń
  2. z oscypkiem zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...