piątek, 18 lutego 2011

Pikantne trójkąty...

Paszteciki z soczewicą


Przepis na nadzianie pierożków wzięłam z programu Rewolucja na talerzu. Oryginalnie był to po prostu pasztet, który można pokroić i zjeść z chlebem. Ja postanowiłam wykorzystać ten prosty przepis i nadziać nim ciasto drożdżowe, formując z niego smakowite trójkąty.



Farsz:


szklanka czerwonej soczewicy,
2 słodkie marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry,
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne,
2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry,
ok. 2cm korzenia imbiru,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub kolendry. 

Ciasto:


2 szklanki mąki,
50 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3/4 szklanki ciepłej wody,
odrobina cukru
sól,
jajko (do smarowania),
sezam, kminek lub siemię lniane do posypania.

Dip czosnkowy:


1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki majonezu,
czosnek przeciśnięty przez praskę (dowolna ilość, w zależności od upodobań),
kilka kropli octu winnego lub soku z cytryny,
świeża zielenina (szczypiorek lub natka pietruszki),
sól, pieprz, odrobina cukru.


Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Do podsmażonej cebulki dodaj marchew startą na tarce o dużych oczkach. Dusimy wszystko razem do momentu aż marchew zmięknie (można dolewać trochę wody). Wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir (też można przecisnąć przez praskę do czosnku). Ziarna kolendry "rozgrzewamy" na suchej patelni, aż w kuchni zacznie unosić się przyjemny aromat, następnie tłuczemy w moździerzu i dodajemy do farszu. Wsypujemy soczewicę, dolewamy nieco wody (około pół szklanki). Dusimy do momentu kiedy soczewica będzie miękka, a cały farsz zwarty. Doprawiamy pozostałymi przyprawami, studzimy. Do ostygniętego farszu dodaj jeszcze świeżą natkę pietruszki lub kolendry.
Ciasto (możesz je zacząć robić w momencie stygnięcia farszu, albo nawet nieco wcześniej). Do miski przesiej 2 szklanki mąki, zrób zagłębienie, rozkrusz drożdże, wlej 1/2 szklanki wody, odrobinę cukru, lekko zamieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut. W tym czasie drożdże na pewno zaczęły pracować. Dodaj resztę składników i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Tym razem odstaw na około pół godziny. 


Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj dość cienko na kształt prostokąta. Każdy prostokąt podziel na 6 kwadratów. Oczywiście to jest mój sposób na zrobienie z ciasta kwadratów. Jeśli masz inny to go wykorzystaj. Każdy kwadrat nadziewamy sporą ilością farszu i składamy, łącząc dwa rogi, tak aby utworzył trójkąt. Można lekko zwilżyć krawędzie, aby dobrze się skleiły.
Każdy trójkąt posmaruj rozmąconym jakiem i posyp sezamem, kminkiem lub dowolnymi innymi ziarnami.
W piekarniku o temperaturze 180 st. C piecz pierożki do około 30 minut, aż będą rumiane.
Takie paszteciki najlepiej smakują maczane w czosnkowym sosie. Zrób go z podanych składników, schłódź.

8 komentarzy:

  1. pyszne musiały być! czerwoną soczewicę uwielbiam :) i ta sezamowa posypka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O pyszności!
    chętnie bym pochrupała teraz na takie drugie śniadanie a tu trzeba w pracy siedzieć, o jedzeniu pisać, a w brzuchu burczy jak tralala:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mysle, ze paszteciki sa bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a dziś nawet myślałam o zrobieniu pasztecików :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no rewelacja, mój etatowy jarosz będzie przeszczęśliwy gdy jutro zrobię te cuda;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam z soczewicą zwykłe pierogi i były naprawdę dobre. Właśnie czytam artykuł o tej roślinie. Jest niesamowicie zdrowa, a białka ma więcej niż mięso...

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam na świąteczny stół :) wszystkim bardzo smakowały! rewelacyjny farsz i miękkie, pięknie rosnące ciasto. dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...