piątek, 4 lutego 2011

Powrót po dłuższej przerwie

 Zupa-krem z pieczarek z prażonym słonecznikiem


Przepraszam Wszystkich za moją nieobecność. W ostatnim czasie nie miałam czasu na ugotowanie niczego ciekawego, ani też nie byłam w posiadaniu aparatu fotograficznego. Teraz wracam z ciepłą i sycącą zupką...




Składniki:


1/2 kg pieczarek,
 cebulka,
3 ziemniaki,
1 l bulionu (szybko można zrobić z suszonej włoszczyzny),
200 g śmietany 18%,
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
oliwa.

Głodny miś ;)
W rondelku podsmaż posiekaną cebulkę na niewielkiej ilości oliwy (około 2 łyżki). Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki. Cebulkę z pieczarkami duś przez chwilę, aż grzyby staną się miękkie. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez następne 10 minut. Wlej bulion i gotuj do momentu aż ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Zestaw z ognia do ostygnięcia.
Do wystudzonej zupy dodaj śmietanę (połączoną dokładnie z odrobiną mąki pszennej - aby się nie zważyła) i wymieszaj dokładnie. Całość zmiksuj na gładki krem, znów doprowadź do wrzenia, dopraw (pieprzem, solą, szczyptą gałki).
Zupę podałam z uprażonymi ziarnami słonecznika.

2 komentarze:

  1. Myślałam, że przerobiłam już wszystko na krem.
    Guzik prawda, zapomniałam o pieczarkach! Bardzo apetyczna zupa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny ten powrót, wiesz? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...