poniedziałek, 14 lutego 2011

Tort w stylu retro ...

Tort z kremem chałwowo-budyniowym mojej Mamy


Niestety nie jest to tort mojego autorstwa. Zrobiła go moja Mama, która wyraziła zgodę na upublicznienie przepisu. Dziś delektuję się kawałkiem tego tortu przy klasyce kina - Casablance, podziwiając rolę amanta wszech czasów  Humphreya Bogarta. Usłyszałam ostatnio gdzieś, że aktor ten nie był zbyt wysoki, w każdym razie niższy od Ingrid Bergman, dlatego podczas kręcenia Casablanki często musiał stawać wyżej. Pewnie podczas słynnej sceny pocałunku na lotnisku też stał na jakimś podeście ;) Tak mi się ostatnio ten film przypomniał...




Czekoladowy biszkopt:


 (składniki na zwykły biszkopt + 2 łyżki kakao)

Krem:


2 budynie waniliowe (bez cukru),
3 szklanki mleka,
kostka masła,
25-30 dag chałwy waniliowej,
tabliczka gorzkiej czekolady.


Aby biszkopt był czekoladowy, razem z mąką mieszamy 2 łyżki kakao, resztę robimy tak samo jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. Pieczemy go w tortownicy przez około 30 minut w 170 st. C. Po wystygnięciu należy przekroić tort na 2-3 części i każdą z nich dokładnie nawilżyć esencją herbacianą połączoną z dowolnym alkoholem (np. rum, whiskey) i/lub z sokiem z cytryny.
Budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy z budyniem na gładki krem, na koniec dodajemy rozkruszoną chałwę i ucieramy dalej, aby krem nie miał grudek.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (można dodać do niej 2 łyżki masła, aby nie powstały grudki).
Blaty biszkoptowe przekładamy kremem chałwowo-budyniowym. Smarujemy też nim równomiernie wierzch i boki. Na koniec, samą górę tortu oblewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą, rozsmarowujemy równomiernie (tylko góra, nie boki). Możemy pozwolić, aby czekolada spłynęła na boki (ładnie wyglądają takie sopelki), ale nie smarujemy boków czekoladą!
Tort smakuje najlepiej dobrze schłodzony, kilkanaście godzin po zrobieniu.

7 komentarzy:

  1. jak zrobiony przez Mamę.. najpyszniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Uwielbiam masę chałwową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka w najdoskonalszym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. spod maminej ręki... musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, właśnie wspomniałam sobie film "Casablanca", który uwielbiam. Zdecydowanie tort retro, ale z ego co widzę, smak bardzo modern :)

    OdpowiedzUsuń
  6. styl retro lubię bardzo, a torty jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...