wtorek, 19 kwietnia 2011

Muffiny jak ciasto...

Muffiny czekoladowo-bananowe jak ciasto czekoladowo-bananowe


Moja Siostra znów wpadła na pomysł, żeby upiec muffiny na podstawie składników na ciasto. Oddzieliła tylko składniki mokre od suchych i dalej jak przy tradycyjnych muffinach.




Składniki mokre:



100 g gorzkiej czekolady,
150 g miękkiego masła, 
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 duże banany, dojrzałe, zmiksowane blenderem lub rozgniecione widelcem.

Składniki suche:



1 1/4 szklanki mąki pszennej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao.


Składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i najpierw wlej ją do roztopionej margaryny, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.  Następnie połącz z resztą mokrych składników.


Pamiętaj o tym, że składniki na muffiny nie mogą być rozmieszane bardzo dokładnie (a już na pewno nie mikserem!) najlepiej łyżką. Połącz ze sobą składniki suche i mokre, również niezbyt dokładnie i gotowe! Teraz tylko ponakładaj ciasto do foremek lub formy, z użyciem papilotek lub bez. Piecz muffiny około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem).

Babeczki te w smaku przypominają "kopiec kreta", są przyjemnie wilgotne w środku i intensywnie czekoladowe!

Przepis i fotografie w wykonaniu mojej siostry Aleksandry. Ja zajęłam się konsumpcją.

3 komentarze:

  1. bardzo smaczne są bananowe muffiny

    OdpowiedzUsuń
  2. Te serduszka wyglądają niesamowicie. Uwielbiam takie słodkie dekoracje. Same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba niedługo zrobie muffinki. Zapraszam do mnie:
    nicolemlotkowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...