środa, 18 maja 2011

Dla ochłody...

Domowe lody z bakaliami

Proporcje zaczerpnęłam z przepisu na Semifreddo malinowe ze strony Kwestia Smaku. Semifreddo to nazwa dla włoskich prawie-zamrożonych lodów. Przed podaniem warto lekko rozmrozić lody, aby miały konsystencję puszystego musu i lepiej się nakładały. Lepsze niż lody kupione w sklepie!




Składniki:


3 jajka + 2 żółtka,
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
2 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30 %),
cukier waniliowy, aromat lub najlepiej laska wanilii,
dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, morele) - posiekane i namoczone w alkoholu (najlepiej biały rum) - powinny się moczyć kilka godzin, więc najlepiej zrobić to dużo wcześniej.

Śmietanka przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona (można też schłodzić miskę, w której będzie ubijana). Ubijamy na sztywno!
Oddziel żółtka od białek. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią ucieramy w misce ustawionej nad garnkiem z parującą wodą (tak aby miska nie była zanurzona w wodzie). Najlepiej do tego celu nadaje się miska metalowa lub ceramiczna. Ucierać przez mniej więcej 5 minut, aż masa żółtkowa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do żółtek - mieszamy nadal nad parą (już nie mikserem, a łyżką) przez kolejne 2 minuty. Zestawiamy masę jajeczną znad pary i do momentu ostygnięcia jeszcze mieszamy.
Jajka połączyć z ubitą śmietaną i bakaliami nasączonymi alkoholem - delikatnie wymieszać. Lody należy przelać do pojemnika, który można wstawić do zamrażalnika - świetnie nadają się do tego celu pojemniki po lodach. Myślę, że na tę ilość wystarczy pojemnik litrowy. Wstawić do zamrażalki na 4-6 godzin, a przed podaniem można włożyć do lodówki na kilkanaście minut, aby się lekko rozmroziły i łatwiej się nakładały.


Pamiętajcie, żeby używać jajka z ekologicznej hodowli, lub przynajmniej z numerem 2!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...