poniedziałek, 9 maja 2011

Lekki jak piórko...

Sernik z jabłkami


Robiąc ten sernik skorzystałam z przepisu pochodzącego z bloga Majanowe pieczenie. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, ma delikatną i puszystą konsystencję... Życzę smacznego!




Ciasto:


1,5 szklanki mąki pszennej,0,5 szklanki cukru pudru,125 g margaryny,1 żółtko,2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:



1 kg białego sera (może być z wiaderka),250 ml kwaśnej śmietany 18 %,120 g margaryny,1,5 szklanki cukru pudru,4 jajka (białka oddzielić od żółtek),2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,opakowanie cukru waniliowego,5 jabłek średniej wielkości. 


Jabłka obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, posypałam cukrem waniliowym i skropiłam sokiem z cytryny, a następnie odstawiłam na czas przygotowywania ciasta i masy serowej.
Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez około 0,5-1 godz. Następnie wykleić ciastem dno blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą), podpiec przez 15 minut w piekarnika nagrzanym do temperatury 190 st. C. Podpieczony spód może trochę ostygnąć zanim wlejesz na niego masę serową.


Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka nadal ucierając. Do masy wlej śmietanę, nadal ucierając ;) Białka ubij na sztywną pianę. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera i ucieraj. Na sam koniec dodać proszek budyniowy i nie używając już miksera ubite białka - delikatnie wymieszaj.
Na ostudzonym spodzie rozłóż równomiernie pokrojone jabłka. Na jabłka wlej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut do 1 godziny w temperaturze 180 st. C.
Ciasto ostudzić i udekorować. Ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że ciasto byłoby jeszcze smaczniejsze gdyby polać je biała lub mleczną czekoladą.


10 komentarzy:

  1. słodko wygląda z tymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłkowego sernika jeszcze nie robiłam : )
    będę musiałą spróbować <;
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jablkowy sernik... chetnie bym poprobowala takich pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na urozmaicenie sernika. przepis warty wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzę o kawałeczku takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :) Udało Ci się fantastycznie oddać na zdjęciach lekkość tego serniczka :)

    Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tajemnica puszystości tego sernika tkwi w tym, żeby dokładnie i długo miksować jego składniki, aby dać im dużo powietrza... no i piana z białek powinna być ubita na sztywno i ostrożnie wmieszana do reszty masy serowej!

    OdpowiedzUsuń
  8. A sernik zrobiłam z jabłkami, bo akurat skończyły mi się wszystkie bakalie, a nie chciałam takiego dziewiczego bez niczego, więc znalazłam przepis na sernik z jabłkami, więc jest! ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...