czwartek, 2 czerwca 2011

Sałatka pełna słońca i witamin

Sałatka "słoneczna"

Podczas takich dni jak dzisiejszy naprawdę nie mam ochoty na jedzenie niczego ciepłego, a tylko na  soczystą sałatkę ze świeżymi warzywami.




Składniki:


sałata rzymska,
sałata lollo bianco (o karbowanych liściach),
2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej od kur z wolnego chowu!),
zielone oliwki,
2 pomidory,
czerwona cebula,
1/2 świeżego ogórka.


Sos:


4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
odrobina oliwy z oliwek,
łyżka octu winnego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
kilka listków świeżej bazylii,
ząbek czosnku.


Dodatkowo:


żytnie pieczywo na grzanki,
oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki pokrój tak jak lubisz. Sałaty porwij na kawałki.
Pieczywo pokrój w kostkę i nasącz odrobiną oliwy z oliwek, następnie zrumień na patelni.
Sos należy sporządzić mieszając ze sobą dokładnie wymienione produkty - doprawić do smaku. Świeżą bazylię posiekaj bardzo drobno - doda wyrazistego smaku!
Teraz wystarczy tylko nałożyć sałatę, dodać sos i posypać grzankami. Pycha!


6 komentarzy:

  1. Oj tak! Na takie dni jak dziś tylko takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się...sałatki w zupełności wystarczą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowa i pyszna.
    zdrowie zawarte w takim pięknym widoku.
    i smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. od razu weselej się robi od tych pysznych kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na letni obiad jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne na takie gorące dni :) poza tym, kto nie lubi takich sałatek?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...