piątek, 1 lipca 2011

Bliżej natury...

 Krajanka z czarną porzeczką


Już tydzień temu zauważyłam, że czarna porzeczka w moim ogródku ma już dojrzałe owoce, którymi nawet zaczęło raczyć się różnorodne ptactwo... Postanowiłam trochę zebrać tych czarnych owoców, a potem się zastanowić co mogłabym z nich wyczarować. Przepis znalazłam na blogu White Plate no i jest... troszkę zmodyfikowany przeze mnie.




Składniki:


1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
1 szklanka mąki żytniej razowej,
3/4 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
150 g masła lub margaryny,
około 500 g czarnych porzeczek (oczyszczonych z szypułek i umytych),
3 łyżki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła lub margaryny stopionego i ostudzonego.

W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę razową, cukier, sól, proszek, sodę i cynamon. Dodaj masło i zagnieć kruszonkę (powinny powstać "grudki"; ciasto powinno być sypkie). Odłóż 1 szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą "wyklej" spód blaszki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i przestudź, a w tym czasie przygotuj wierzch. 


Porzeczki posyp cukrem (możesz nawet zrobić to wcześniej i zostawić je w takiej posypce cukrowej na jakiś czas (wydzieli się sok). W misce wymieszaj ze sobą mąkę i cynamon. Porzeczki najpierw polej roztopionym masłem,  a następnie posyp mieszaniną cynamonu i mąki. Masę wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudź i pokrój na porcje. Ciasto jest bardzo smakowite. Zrobiłam je tydzień temu i razem z Ireneuszem zjedliśmy je z wielkim smakiem!

8 komentarzy:

  1. coś czuję, że nasza czarna porzeczka też z chęcią znalazłaby się w takiej krajance. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krajanki z owocami! Takie proste do wykonania, a takie pelne smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaa bardzo fajnie. Dobre w tym cieście jest to, że można użyć nie tylko pożeczki ale wiele innych owoców :D

    Pozdrawiam, Cottie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @cukrowa wróżko - koniecznie wykorzystaj ja do takiej krajanki, szkoda przecież żeby się zmarnowała ;)

    @tu-tusiu - proszę bardzo, częstuj się!

    @Cottie - oczywiście jest to ciasto uniwersalne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wspaniale cisto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym skosztowała kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow slicznie wyglada to ciasto, a u mnie kawki wyjadaja wisnie ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...