niedziela, 3 lipca 2011

Zupa w kolorze... zachodzacego słońca

Zupa ze słodkiego ziemniaka i marchewki


Zupa jak dla bobasa. Rzeczywiście w tej wersji jest bardzo lekka i dietetyczna (może bez dodatku śmietany), a do tego pełna karotenu dzięki, któremu będziemy mieć piękną opaleniznę...



Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 duży słodki ziemniak,
  • czosnek,
  • zioła (pasuje majeranek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kwaśna śmietana 18 %,
  • sok z 1/2 cytryny.

Marchewkę oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój na kawałki. Zalej zimną wodą, wrzuć 2 liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa zmiękną, czyli 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek (lub posiekany). Teraz odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, jeśli będzie za gęsta możesz również dodać do niej jeszcze trochę wody. Dopraw ziołami (rozmaryn, tymianek, cząber) najlepiej świeżymi, dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek oraz szczyptę gałki muszkatołowej oraz sok z cytryny. Słodki smak zupy najlepiej przełamać podając ją z łyżką kwaśnej smietany. Naprawdę smaczna... polecam! Smaczna i zdrowa.

5 komentarzy:

  1. Fajna zupa. Chętnie bym się na taką skusiła - uwielbiam słodkie ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłoby się taką zupkę wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ma kolor i z pewnością jest pyszna. ja bobasem już nie jestem, a bardzo lubię takie zupki-kremy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremowa zupa to pyszna sprawa! Nie wiem czemu od dawna jej nie jadlam...! Muszę do niej szybko wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie podoba mi się to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...