poniedziałek, 31 października 2011

Halo hallo... Halloween

Kruche paluszki na Halloween


Strasznie chciałam zrobić te halloweenowe paluszki. Prawdę mówiąc przed upieczeniem, bardziej przypominały prawdziwe palce... Trochę drastycznie to wygląda, ale mogę zapewnić wszystkich, że ciasteczka są w stu procentach wegetariańskie!



Składniki:


200 g margaryny,
400 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
kropla aromatu arakowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dżem i migdały do dekoracji,
kakao.




Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół. Do jednej polowy dodać 2 łyżeczki kakao. Obie porcje ciasta uformować w kule i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować ciastka w kształcie prawdziwych palców (mogą być nieco chudsze, bo podczas pieczenia urosną), w miejsce paznokcia wkładać płatek migdałowy. Należy je piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C, uważając, żeby paznokcie się zbytnio nie spaliły ;)
Ciastka oblać czerwonym dżemem, przypominającym krew (np. malinowy).



Do zrobienia paznokci, zamiast płatków migdałowych można użyć całe migdały lub pestki dyni. 




Mini lampion z mini dyni

4 komentarze:

  1. A jak długo się piekły te "przerażacze"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorry, zapomniałam dopisać - 15 do 20 minut.
    Już poprawiłam swój błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i u mnie te wstręciuchy, Twoje kakaowe czadzior

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kakaowe, wyszły fantastyczne. Odtąd na pytanie "A co ty właściwie jesz?" będę odpowiadać "Ludzi" :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...