Kruche paluszki na Halloween
Strasznie chciałam zrobić te halloweenowe paluszki. Prawdę mówiąc przed upieczeniem, bardziej przypominały prawdziwe palce... Trochę drastycznie to wygląda, ale mogę zapewnić wszystkich, że ciasteczka są w stu procentach wegetariańskie!
400 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
kropla aromatu arakowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dżem i migdały do dekoracji,
kakao.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół. Do jednej polowy dodać 2 łyżeczki kakao. Obie porcje ciasta uformować w kule i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować ciastka w kształcie prawdziwych palców (mogą być nieco chudsze, bo podczas pieczenia urosną), w miejsce paznokcia wkładać płatek migdałowy. Należy je piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C, uważając, żeby paznokcie się zbytnio nie spaliły ;)
Ciastka oblać czerwonym dżemem, przypominającym krew (np. malinowy).
Do zrobienia paznokci, zamiast płatków migdałowych można użyć całe migdały lub pestki dyni.
Mini lampion z mini dyni |
A jak długo się piekły te "przerażacze"?
OdpowiedzUsuńSorry, zapomniałam dopisać - 15 do 20 minut.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam swój błąd ;)
no i u mnie te wstręciuchy, Twoje kakaowe czadzior
OdpowiedzUsuńZrobiłam kakaowe, wyszły fantastyczne. Odtąd na pytanie "A co ty właściwie jesz?" będę odpowiadać "Ludzi" :P
OdpowiedzUsuń