sobota, 15 października 2011

Jesienna pizza

Pizza z jabłkami i gruszkami


Od dawna miałam ochotę na takie niecodzienne połączenie - pizzę z owocami. Wyszła bardzo dobra. Zarówno jabłka jak i gruszki pochodzą z dziko rosnących drzewek owocowych. Były tak kwaśne i cierpkie, że niemalże niemożliwe do zjedzenia na surowo, ale w pizzy jak najbardziej zdały egzamin.



Składniki:


kilka kwaśnych jabłek,
gruszka (najlepiej twarda),
ser żółty,
pomidory,
mała cebula,
czosnek,
sól,
cukier,
pieprz,
świeże oregano.


Przepis na ciasto do pizzy możesz znaleźć na przykład tu. Sam spód należy rozwałkować bardzo cienko i podpiec w piekarniku przez około 10 minut.


W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulkę, czosnek, dodaj pomidory, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, dopraw odrobiną cukru, solą i pieprzem. Ponieważ moje gruszki były bardzo twarde, wrzuciłam je pokrojone na plasterki do sosu pod koniec gotowania, żeby jeszcze bardziej zmiękły. Jeśli jednak twoje gruszki są dość miękkie nie musisz tego robić.


Podpieczony spód posmaruj sosem pomidorowym ułóż gruszki i jabłka pokrojone w plasterki, posyp posiekanym oregano i startym żółtym serem.
Piecz do momentu aż ser się roztopi, a ciasto zarumieni.

6 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś takie deserowe, z owocami, ale nie dawałam sera, tylko sos czekoladowy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. @monami: moja pizza raczej do deserowych nie należy, no i do pizzy na słodko w ogóle nie jestem przekonana. Niektóre owoce dobrze zdają egzamin w wytrawnych potrawach. Zwłaszcza kwaśne i cierpkie jak moje jabłka i gruszki. Wczoraj zrobiłam też pizzę z cukinią z dodatkiem jabłka i też była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! Pizza z jabłkami i gruszkami dla mnie to nowość! Ale nowość warto wypróbowania. Więc przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie pizza musi mieć mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. na szczęście podstawowym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy, a nie mięso :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...