środa, 16 listopada 2011

Bananowo inaczej

Zielona zupa bananowa na ostro


Zupa dedykowana Kasi - fanatyczce bananów, która je te owoce w każdej postaci i dodaje prawie do wszystkiego, ale zupy z bananów na ostro jeszcze nie jadła.




Składniki:


3 banany,
1 litr wody,
2 łyżki zielonej pasty curry,
1,5 szklanki mleczka kokosowego,
sól,
posiekana natka kolendry,
mała cebulka.

W rondlu należy rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim zmiksowaną w blenderze cebulkę. Po chwili dodać pastę curry i smażyć aż zacznie wydobywać przyjemny intensywny aromat. Teraz trzeba dodać zmiksowane banany i gotować je, od czasu do czasu dolewając wodę, przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dolać mleczko kokosowe, resztę wody, doprawić solą i kolendrą. 

Zupa najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem. Można podawać ją również z plasterkami surowego banana.

6 komentarzy:

  1. Wow, niezła inwencja twórcza. ;) Na razie nie wyobrażam sobie banana na ostro, ale to może być całkiem ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też zgłaszam się jako fanatyczka bananów i bardzo chętnie spróbowałabym Twojej zupy, bo w tej postaci ulubionych bananów nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja! ja też bananowa wielbicielka, co zupy jeszcze nigdy przenigdy nie spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! zupa ma ciekawy smak,a słodycz bananów bardo do niej pasuje w połączeniu z mleczkiem kokosowym. Proponuje jednak jeszcze dodać czegoś kwaśnego, np. sok z cytryny bądź limonki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam tę zupę wg twojego przepisu-wyszła cudna i mega pikantna!:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...