sobota, 3 grudnia 2011

Pochwała prostoty - fasolka...

Czarna fasolka w pomidorach


Danie proste, ponieważ zawiera niewiele składników, a do tego jest sycące i wartościowe. Najlepiej smakuje na ostro, ponieważ czarna fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Dlatego najlepiej dodać świeżą papryczkę chili. Fasolkę można podać z pieczywem, makaronem, albo z tortillą czy kaszą. Ja zjadłam moje danie z połamanym makaronem spaghetti.




Składniki:


szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
puszka pomidorów (lub pokrojone świeże pomidory),
niewielka cebulka,
świeża papryczka chili lub 3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano, cząber).

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj pomidory i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowaną fasolkę i dopraw. 
czarna fasolka jest naprawdę pyszna, a do tego ma walory estetyczne - świetnie komponuje się z czerwienią pomidorów.
Danie można potraktować jako gęstą zupę, albo sos do makaronu.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie makaronowe połączenia. Wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolkę lubię. Lubie nieskomplikowane dania. Więc wpraszam się na taki obiadek;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym zjadła taką ostrą fasolkę z tortillą albo w formie zupy - rozgrzewające potrawy na zimę są świetne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...