Czarna fasolka w pomidorach
Danie proste, ponieważ zawiera niewiele składników, a do tego jest sycące i wartościowe. Najlepiej smakuje na ostro, ponieważ czarna fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Dlatego najlepiej dodać świeżą papryczkę chili. Fasolkę można podać z pieczywem, makaronem, albo z tortillą czy kaszą. Ja zjadłam moje danie z połamanym makaronem spaghetti.
Składniki:
szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
puszka pomidorów (lub pokrojone świeże pomidory),
niewielka cebulka,
świeża papryczka chili lub 3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano, cząber).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj pomidory i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowaną fasolkę i dopraw.
czarna fasolka jest naprawdę pyszna, a do tego ma walory estetyczne - świetnie komponuje się z czerwienią pomidorów.
Danie można potraktować jako gęstą zupę, albo sos do makaronu.
Smacznego!
Uwielbiam takie makaronowe połączenia. Wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńFasolkę lubię. Lubie nieskomplikowane dania. Więc wpraszam się na taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja bym zjadła taką ostrą fasolkę z tortillą albo w formie zupy - rozgrzewające potrawy na zimę są świetne.
OdpowiedzUsuń