Mango lassi
środa, 19 stycznia 2011
Słoneczny napój na pochmurny dzień
niedziela, 16 stycznia 2011
Kuchnia japońska hand-made
Wegańskie sushi z tofu i warzywami
Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że takie sushi to bardzo zdrowa przekąska, a w postaci tu przedstawionej również dla wegan i wegetarian! Niestety niezbyt tania jest ta przyjemność, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Algi nori zawierają dużo białka i wartości odżywczych. Mają niewiele jodu, dlatego można je jadać w większych ilościach.
sobota, 15 stycznia 2011
Chleb na zakwasie... samo dobro
Chleb żytni z orzechami
czwartek, 13 stycznia 2011
Pizza na góralską nutę... i prośba
Pizza z czterema różnymi serami i marynowanymi podgrzybkami
wtorek, 11 stycznia 2011
Swojskie pierogi w kolorze "świński róż"
Pierogi z ziemniakami i grzybami
Do zrobienia tych pierogów zainspirował mnie przepis z blogu Kasza Prodżekt na te właśnie pierogi. Jest to potrawa regionalna z okolic Przemyśla. Muszę przyznać, że połączenie ziemniaków i grzybów jest bardzo na miejscu. Jest to potrawa niedroga, smaczna, a do tego 100% wegańska.
sobota, 8 stycznia 2011
PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI
Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów!
O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.
czwartek, 6 stycznia 2011
Siała baba mak... pierwszy post w 2011 roku
Bułeczki pszenne z makiem w wersji mini
Jest to pierwszy wpis w tym roku. Czy mam w związku z tym jakieś noworoczne postanowienia? Raczej nie... Nadal będę starała się dość regularnie zamieszczać tu swoje przepisy i postaram się, żeby może były one bardziej oryginalne.
Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2011!
Subskrybuj:
Posty (Atom)