środa, 19 stycznia 2011

Słoneczny napój na pochmurny dzień

Mango lassi

Lassi to napój jogurtowy niezwykle popularny w Indiach. Bez problemy można zdegustować go w indyjskich restauracjach. Moje lassi nie jest w 100% "prawdziwe". To bardziej zwykły koktajl, ale i tak bardzo smaczny. Oryginalne lassi powinno być doprawione odrobiną wody różanej oraz posłodzone miodem... no i co najważniejsze wykonane ze świeżego mango.


niedziela, 16 stycznia 2011

Kuchnia japońska hand-made

Wegańskie sushi z tofu i warzywami


Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że takie sushi to bardzo zdrowa przekąska, a w postaci tu przedstawionej również dla wegan i wegetarian! Niestety niezbyt tania jest ta przyjemność, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Algi nori zawierają dużo białka i wartości odżywczych. Mają niewiele jodu, dlatego można je jadać w większych ilościach.


sobota, 15 stycznia 2011

Chleb na zakwasie... samo dobro

Chleb żytni z orzechami


Chleb na zakwasie to samo zdrowie, a jak dodamy do niego jakieś cenne dodatki jest jeszcze lepiej. Taki chleb zachowuje świeżość nawet przez tydzień. Zakwas hoduję cały czas, dolewając codziennie nieco wody i dosypując mąkę,dzięki temu od czasu do czasu mogę upiec własny chleb. Wbrew pozorom wypiek  domowego chleba nie jest trudny. Zawsze robię go według jednego przepisu podstawowego, który znajdziesz tutaj. Moje wypieki różnią się tylko dodatkami. Tym razem dodałam orzechy włoskie i laskowe. Można dodać też inne orzechy czy suszone owoce (np. śliwki, rodzynki).


czwartek, 13 stycznia 2011

Pizza na góralską nutę... i prośba

Pizza z czterema różnymi serami i marynowanymi podgrzybkami


Chciałam zrobić pizzę, której składniki kojarzyłyby się z polską kuchnią, a dokładniej z polskimi górami. I wymyśliłam: oscypek, rolada ustrzycka, majeranek i marynowane grzybki chyba przywołują na myśl naszą rodzimą kuchnię. Pomidory i mozzarella już mniej, ale one stanowią tę włoską cześć mojej pizzy!


wtorek, 11 stycznia 2011

Swojskie pierogi w kolorze "świński róż"

Pierogi z ziemniakami i grzybami


Do zrobienia tych pierogów zainspirował mnie przepis z blogu Kasza Prodżekt na te właśnie pierogi. Jest to potrawa regionalna z okolic Przemyśla. Muszę przyznać, że połączenie ziemniaków i grzybów jest bardzo na miejscu. Jest to potrawa niedroga, smaczna, a do tego 100% wegańska.



sobota, 8 stycznia 2011

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów!
O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.


czwartek, 6 stycznia 2011

Siała baba mak... pierwszy post w 2011 roku

Bułeczki pszenne z makiem w wersji mini


Jest to pierwszy wpis w tym roku. Czy mam w związku z tym jakieś noworoczne postanowienia? Raczej nie... Nadal będę starała się dość regularnie zamieszczać tu swoje przepisy i postaram się, żeby może były one bardziej oryginalne.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2011!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...