niedziela, 27 lutego 2011

Rozgrzewająca zupa

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i marchewką

Ta zupa powinna być dość gęsta i doprawiona ostro. Możesz złagodzić jej smak podając z łyżką gęstego mleczka kokosowego bądź po prostu śmietany czy jogurtu.


wtorek, 22 lutego 2011

Ziołowo i oliwkowo...

Ziołowe bułeczki

Podczas czytania tego posta można zauważyć pewne podobieństwa do Klusek na parze oraz do  Bułeczek z makiem. Nie przypadkowo, ponieważ bazowałam na obu przepisach.


piątek, 18 lutego 2011

Pikantne trójkąty...

Paszteciki z soczewicą


Przepis na nadzianie pierożków wzięłam z programu Rewolucja na talerzu. Oryginalnie był to po prostu pasztet, który można pokroić i zjeść z chlebem. Ja postanowiłam wykorzystać ten prosty przepis i nadziać nim ciasto drożdżowe, formując z niego smakowite trójkąty.


poniedziałek, 14 lutego 2011

Tort w stylu retro ...

Tort z kremem chałwowo-budyniowym mojej Mamy


Niestety nie jest to tort mojego autorstwa. Zrobiła go moja Mama, która wyraziła zgodę na upublicznienie przepisu. Dziś delektuję się kawałkiem tego tortu przy klasyce kina - Casablance, podziwiając rolę amanta wszech czasów  Humphreya Bogarta. Usłyszałam ostatnio gdzieś, że aktor ten nie był zbyt wysoki, w każdym razie niższy od Ingrid Bergman, dlatego podczas kręcenia Casablanki często musiał stawać wyżej. Pewnie podczas słynnej sceny pocałunku na lotnisku też stał na jakimś podeście ;) Tak mi się ostatnio ten film przypomniał...


sobota, 12 lutego 2011

Pijane faworki...

Faworki (chruściki, chrust) na piwie


Faworki, czyli typowa karnawałowa przekąska. Zazwyczaj pieczemy je na tłusty czwartek. Na pewno nie jest to danie dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na delikatne, rozpływające się w ustach chruściki. A Wy jak jeszcze na nie mówicie? Jestem ciekawa, czy oprócz tu wymienionych istnieją jeszcze jakieś nazwy... U mnie w domu zawsze mówiło się na nie faworki.

czwartek, 10 lutego 2011

Wegetariańskie krokiety

Krokiety z grzybami w złotej panierce z płatkami nagietka oraz czerwony barszczyk 


Jest to danie obiadowe stworzone na poczekaniu, z tego akurat co znajdowało się w kuchni ;) Czasami nie chce się wychodzić do sklepu i trzeba wymyślać obiad z tego co akurat jest pod ręką...


niedziela, 6 lutego 2011

Aromatyczne śniadanie

Herbatka po indyjsku i naleśniki z serkiem philadelphia i z dżemem jagodowym


Assam to tradycyjna indyjska herbata, urastająca niemal do symbolu Indii (chociaż ten może być dyskusyjny i subiektywnie odczuwany). W każdym razie herbata ta oddaje idealnie klimat tego kraju. Tradycyjnie zaparzona herbatka na sposób indyjski przypomina nieco "bawarkę", ponieważ dodajemy do niej mleko. Jednak ta herbata nie może istnieć bez dodatku aromatycznych korzennych przypraw. Przepis i proporcje wzięłam stąd. Na różnych stronach internetowych te proporcje są podobne.


piątek, 4 lutego 2011

Powrót po dłuższej przerwie

 Zupa-krem z pieczarek z prażonym słonecznikiem


Przepraszam Wszystkich za moją nieobecność. W ostatnim czasie nie miałam czasu na ugotowanie niczego ciekawego, ani też nie byłam w posiadaniu aparatu fotograficznego. Teraz wracam z ciepłą i sycącą zupką...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...