piątek, 30 grudnia 2011

Podsumowanie tegorocznego pierniczenia

Piernikowe zabawy 2011

Poniżej przedstawiam pierniczki, które w tym roku upiekła. Ponieważ pod choinkę dostałam zestaw barwników spożywczych, zdobienie pierniczków sprawiło mi jeszcze więcej radości. Przypominam, że biorę udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku, do którego m.in. zgłosiłam mój Domek z piernika. Glosujcie czym prędzej, bo pozostał tylko jeden dzień. Na Sylwestra jadę do Krakowa, a więc do zobaczenia już w Nowym 2012 Roku!


Wszystkie pierniczki zrobiłam według tego przepisu.

wtorek, 27 grudnia 2011

Bardzo smaczny deser chociaż... przypalony

Klasyczny crème brûlée

Crème brûlée to jeden z popularniejszych francuskich deserów. Jest niezwykle prosty, a jednocześnie bardzo wykwintny. Potrzebne są nam tylko żółtka, cukier, śmietanka... no i oczywiście ziarenka świeżej wanilii. Podaje się go schłodzony, a przed samym podaniem karmelizuje się warstwę cukru na wierzchu deseru.

sobota, 17 grudnia 2011

ZUPA MARCHEWKOWA Z GRUSZKĄ I CZARNUSZKĄ

Uwielbiam kremowe zupy marchewkowe. Troszeczkę kojarzą się z jedzeniem dla dzieci, ale odpowiednio doprawione są wyśmienite. Kiedyś robiłam zupę marchewkowo-pomarańczową. Dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim autorskim przepisem na zupę marchewkową z dodatkiem gruszki i nutą czarnuszki. Smacznego!

środa, 14 grudnia 2011

Muffiny nie na słodko

Muffiny z serem gorgonzola i z gruszką


To moje pierwsze muffiny w wersji wytrawnej. Eksperyment udany - w przyszłości będą następne. Moja rada - wybierać gruszki "cierpkie", a nie takie bardzo słodkie (chociaż zdaję sobie sprawę, że o takie w naszych sklepach trudno).

wtorek, 13 grudnia 2011

Zielona inspiracja

Zupa z sałaty rzymskiej


Niby zupa letnia, ale super sprawdza się też o tej porze roku. W końcu to nie problem dostać w warzywniaku: sałatę, brokuła i seler naciowy. Kolejna zupa "śmieciowa" - z tego co akurat znalazłam w lodówce. Wyborna!


wtorek, 6 grudnia 2011

Idą święta - czas na... domek z piernika

Piernikowy domek jak z bajki
Tym razem wstawiam tylko zdjęcia i podaję kilka wskazówek co do budowy domku, bez przepisu. Uważam, że każdy domek z piernika powinien być inny, wszystko zależy od osoby budującej tę budowlę. Może przyda Wam się kilka moich wskazówek:


1. Przepis na ciasto piernikowe jest taki sam jak na moje pierniczki choinkowe. Warto jednak rozwałkować ciasto nieco grubiej i w związku z tym chwilę dłużej piec.
2. Wszystkie elementy domku sklejałam ze sobą za pomocą lukru z 1 białka i 1 szklanki cukru (należy zmiksować białko z cukrem pudrem nad para wodną - wtedy lukier będzie najmocniejszy!).
3. Szlaczek dachówki zrobiłam małą łyżeczką (przed upieczeniem).
4. Wiorki kokosowe imitują śnieg wokół domku.
5. Warto brzegi dachu ozdobić białym lukrem i pozwolić mu lekko spłynąć, tak aby powstały małe sopelki. Będzie to wyglądało bardzo realistycznie.
6. Szyby w okienkach swojego domku możesz zrobić z pokruszonych landrynek (pokruszyć je w miejsce szybek przed wstawieniem do piekarnika). Jeśli Twój domek nie będzie miał podłogi i będzie miał otwarty komin - będziesz mógł do środka wstawić świeczkę - będzie wrażenie, że w domku świeci się światło.

poniedziałek, 5 grudnia 2011

ZUPA OWOCOWO-FASOLOWA

Przepis ten pochodzi podobno z kuchni śląskiej. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować. Warto zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ fasolka w słodko-kwaśniej postaci jest naprawdę pyszna. Dodając do zupy kleks mleczka kokosowego - zyskamy orientalną nutę w naszej polskiej potrawie. Jest to też ciekawa opcja na wigilijny stół dla wegan.

sobota, 3 grudnia 2011

Pochwała prostoty - fasolka...

Czarna fasolka w pomidorach


Danie proste, ponieważ zawiera niewiele składników, a do tego jest sycące i wartościowe. Najlepiej smakuje na ostro, ponieważ czarna fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Dlatego najlepiej dodać świeżą papryczkę chili. Fasolkę można podać z pieczywem, makaronem, albo z tortillą czy kaszą. Ja zjadłam moje danie z połamanym makaronem spaghetti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...