sobota, 28 stycznia 2012

Łakocie z malin

Domowe delicje z wegetariańską galaretką malinową


Wegetarianie raczej unikają słodyczy, które zawierają galaretkę. Zazwyczaj jest ona na bazie żelatyny wieprzowej. Nie wszystkie "delicje" zawierają żelatynę, ale dla pewności warto je zrobić samemu. Wystarczy tylko mieć w zanadrzu jakieś pyszne owoce, albo owocowy sok i odrobinę agaru...
Agar to substancja żelująca uzyskana z morskich alg. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj w postaci sproszkowanej (rzadziej listki).

Składniki:


1 l soku malinowego (zmiksowane maliny+woda+cukier).
2 płaskie łyżeczki agaru,
biszkopty,
mleczna czekolada.


Mrożone maliny zmiksowałam z wodą - tak, że uzyskałam 1 l malinowego, gęstego soku. Usunęłam pestki przecierając sok przez sito. Zagotowałam, dodałam cukier i agar. Galaretka musi wystygnąć. Kiedy zgęstnieje kładziemy po łyżeczce galaretki na każdy biszkopt. W rondelku (na parze) rozpuszczamy czekoladę. Teraz wystarczy płynną czekoladą "pomalować" biszkopty.


7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, muszę tylko wymyślić jakieś biszkoptopodobne ciastka, żeby zrobić z nich spód :)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam delicje. Fajnie, że je zweganizowałaś :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super super i jeszcze raz super :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...