niedziela, 8 stycznia 2012

Cebulowe zaskoczenie

Tarta z konfiturą cebulową z czarnuszką, czarnymi oliwkami i fetą
Dlaczego zaskoczenie? Ponieważ osoby, które wczoraj spróbowały tej tarty były zaskoczone, że dżem z cebuli może być taki smaczny. W połączeniu z charakterystycznym smakiem czarnych oliwek i słoną fetą, tarta ta naprawdę była przyjemnością dla podniebienia. Bardzo szybkie danie - o ile posiadamy w spiżarni dżem z czerwonej cebuli, w przeciwnym wypadku trzeba go zrobić, a to zajmuje troszeczkę czasu.

gotowe ciasto francuskie,
mały słoiczek czarnych oliwek,
100-200 g sera feta,
zioła prowansalskie lub inne suszone zioła, np. tymianek.

Prostokątną blachę wyłóż papierem do wypieków. Na papierze połóż ciasto francuskie, podpiecz je w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 minut. Wystaw, nie musisz schładzać. Na cieście ułóż dżem z cebuli, następnie fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną oraz czarne oliwki (mogą być w całości, albo rozkrojone na połówki. Posyp suszonymi ziołami i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło.
Zdjęcia zrobione zostały w ostatniej chwili. Tarta tak nam smakowała, że zapomniałam ją sfotografować. Na szczęście został ostatni kawałek, który mogłam uwiecznić na zdjęciu zanim został spałaszowany.

7 komentarzy:

  1. Nawet nie wątpię, że pyszne. Piękne kontrasty na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam takie trio czerwonej cebuli, oliwek i sera, więc nie dziwię się, że taki mały kawałeczek został :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zafascynowała mnie ta konfitura! Chyba wykorzystam ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! To niesamowite, że z tak prostego produktu jakim jest cebula można wyczarować coś tak pysznego

    OdpowiedzUsuń
  5. spróbowałam, zrobiłam i tartę i konfiturę i byłam zaskoczona! Pycha

    Pozdrawiam

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to sprawiłaś mi radość Agato. Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...