poniedziałek, 12 marca 2012

Moc zielonego owocu!

Kiwisiel



Czyli kisiel z kiwi. Kiwi to prawdziwa bomba z witaminą C! Uwielbiam jak jego drobne pesteczki pękają w zębach. Przepadam za jego wyraźnym kwaśnym smakiem i delikatną słodyczą. Przyciągająco działa na mnie  jego intensywny zielony kolor. Kiwi to ostatnio mój faworyt wśród owoców! Kisiel z kiwi podałam z symboliczną porcją bitej śmietany, żeby dodać temu deserowi nieco więcej kalorii.




Składniki na 4 porcje:


6 kiwi,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wody,
cukier do smaku (może być brązowy, może być miód),
sok z 1/2 cytryny,
śmietanka 30% do ubicia.


Kiwi pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody, sok z cytryny, cukier i chwilę zagotuj. Kiedy zabulgocze dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Kiedy skrobia zetnie się, odstaw kisiel z ognia i rozlej go do salaterek. Ostudź. Ubij śmietanę z odrobiną cukru i ozdób nią schłodzony kisiel.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...