sobota, 30 czerwca 2012

Kanapka w kolorze lata

Pasta z pieczonej marchewki


Przyznaję się od razu, że wzorowałam się na przepisie pochodzącym stąd, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. To znakomity pomysł na wykorzystanie zapasów marchewki. Wystarczy tylko wrzucić warzywa do piekarnika na trzy kwadranse, a potem je zmiksować i gotowe! Ja nawet ich nie obierałam, tylko dokładnie umyłam. Najlepsze są młode, słodkie marchewki!

Składniki:


6 marchewek,
5 łyżek oliwy z oliwek,
łyżeczka pikantnego sosu chili,
sól,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu,
czarnuszka do posypania,
skórka starta z połowy cytryny.


Marchewki skrop oliwą z oliwek i piecz w 180 st. C przez 45 minut. Po upieczeniu odstaw, żeby trochę przestygły.
Teraz wystarczy tylko pokroić marchewki na mniejsze kawałeczki, dodać wszystkie przyprawy, posolić do smaku i zmiksować w blenderze na gładką pastę. Ponieważ do marchewki pasuje czarnuszka, warto kanapki posypać tymi aromatycznymi czarnymi ziarenkami!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...