Słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy
Mój sposób na sycący ale nietuczący obiad - wrzucić do garnka wszystkie warzywa jakie akurat znajdują się w mojej lodówce i potraktować je blenderem! Dzisiejsza propozycja to słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy. Co prawda nie chłodnik, ale doskonale orzeźwia. I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę zupę zjeść na zimno! Nie tylko jej kolor jest słoneczny, ale też smak. Lekko kwaśna, bardzo gęsta i aromatyczna - zupa idealna na lato!
Składniki:
5 marchewek,
puszka pomidorów albo kilka bardzo dojrzałych, świeżych,
garść zielonych oliwek,
200 ml chudej śmietany,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek,
garść świeżych ziół (z przewagą bazylii),
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
feta albo inny ser do podania.
Do garnka z gotującą się wodą wrzuć pokrojone marchewki. Kiedy zmiękną odstawić do ostygnięcia, wlać pomidory z puszki albo zmiksowane świeże, garść oliwek i czosnek. Wszystko razem zmiksować i ponownie zagotować. Gotować jeszcze około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Dodać śmietanę (albo jogurt) i doprawić (posiekanymi świeżymi ziołami, oliwą z oliwek, solą i pieprzem). Podawać z serem albo z grzankami.
U mnie też dziś zupa-krem tylko ze szparagów. Bo też uważam, że przy ciepłej pogodzie milej zjeść warzywny krem niż jakąś treściwszą zupę.
OdpowiedzUsuńTakie zupy-kremy sa idealne na kazda pore roku!
OdpowiedzUsuń