czwartek, 16 sierpnia 2012

MUFFINY Z CUKINIĄ

Było już brownie z buraka. Nadszedł czas na słodycz z cukinią. Moja rada: zmielić cukinię ze skórką - wtedy babeczki będą miały przepiękny limonkowy kolor!


Składniki na 12 muffinów:


1 szklanka zmiksowanej na pure cukinii,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki maślanki/mleka/kefiru,
1/2 szklanki cukru,
1 jajo,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.

cukiniowa papka
W jednej misce połącz ze sobą składniki suche, w drugiej mokre. Połącz ze sobą wlewając mokre składniki do suchych (albo na odwrót, nigdy tego nie pamiętam). Wymieszaj niezbyt starannie, mogą pozostać małe grudki.

mokre do suchych czy na odwrót?
W formie do muffinek umieść papierowe papilotki. Teraz napełnij każdą z dziurek. Muffiny należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20-25 minut.


8 komentarzy:

  1. Pyszności ;) Dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, muszę spróbować je zweganizować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to nie będzie trudne :-) może wystarczy zrezygnować z jajka i mleko zastąpić sojowym.

      Usuń
  3. Świetny pomysł. :) Wypieki z cukinii są zawsze udane.

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie mi sie ta zieleń podoba

    OdpowiedzUsuń
  5. można z tego zrobić jedno ciasto zamiast muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam z tych proporcji składników robić ciasta, ale skoro małe muffinki się udały, to i ciasto się uda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...