sobota, 22 września 2012

Ogórecznik - waleczne kwiecie

Sałatka z gruszkami, kwiatami ogórecznika i serem


Kolejna wytrawna sałatka z owocami. Poprzednio był szpinak i nektarynka, teraz cukinia i gruszka. Tym razem postanowiłam jeszcze urozmaicić sałatkę o zdrowy, smaczny i kolorowy dodatek - niebieskie kwiaty ogórecznika i pomarańczowe płatki nagietka. Zdrowotne i smakowe walory ogórecznika to nie nowość - podobno w Cesarstwie Rzymskim dodawano żołnierzom do wina kwiatki i liście ogórecznika, aby nabrali waleczności przed bitwą. 




Składniki:


1 twarda gruszka,
1/2 młodej cukinii,
kawałek sera pleśniowego,
kwiaty ogórecznika,
kwiaty nagietka,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek,
świeży koperek,
odrobina soli i pieprzu,
miód.

Gruszki i cukinię pokrój w cienkie półplasterki. Ułóż na półmisku w kształcie rozety. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Kwiaty ogórecznika oddziel od szypułek. Do cukinii i gruszek dodaj ser i kwiatki. Przygotuj winegret z soku z cytryny, oliwy i odrobiny miodu. Dopraw sos solą i pieprzem, polej nim sałatkę. Na wierzchu posyp drobno posiekanym koperkiem.

Moja rada: do sałatki można dodać też kilka młodych, drobno posiekanych liści ogórecznika - sałatka będzie miała "ogórkowy" smak.





5 komentarzy:

  1. niesamowita! zupełnie.. inna i ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle mam wrażenie, że my się skądś znamy. Czy Ty nie mieszkasz na Mazurach? Albo może mieszkałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, że się znamy. W końcu ze Szczytna jestem (a dokładniej z Rudki), a Ty widzę, że z Nowych Kiejkut ;) Teraz mieszkam w Warszawie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...