poniedziałek, 3 września 2012

Perła wśród kasz!

Sałatka z kaszy perłowej


Kaszę perłową mogłabym jeść kilogramami... Oczywiście to tylko przenośnia, ale prawdą jest, że smak kaszy jęczmiennej wcale mi się nie nudzi. Sałatka z dodatkiem kaszy perłowej jest moim zdaniem znacznie smaczniejsza niż sałatka z kuskusem. Zrobienie takiego dania to prościzna, a można nim nacieszyć nie tylko kubeczki smakowe, ale i oczy!



Składniki:


kilka pomidorków koktajlowych,
garść zielonych oliwek,
szczypiorek, 
papryka czerwona,
50 g kaszy jęczmiennej perłowej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
odrobina soli i pieprzu,
pół łyżeczki miodu,
kwiatek bratka i listek czerwonej bazylii do dekoracji ;)



Wszystkie składniki pokroiłam na niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki. Kaszę ugotowałam na sypko. Z oliwy, octu i miodu zrobiłam szybki winegret. Wymieszałam i ozdobiłam kwiatkiem bratka oraz listkami czerwonej bazylii, które zresztą też później zjadłam.

3 komentarze:

  1. Ale ślicznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem zwolennikiem kaszy, tylko wolę gryczaną

    OdpowiedzUsuń
  3. O,, a ja nigdy takiej sałatki nie robiłam! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...