sobota, 15 września 2012

Zupa - na rozgrzewkę!

Krupnik z kaszy jaglanej (z marchewką i kurkami)


Taka zupa to idealne antidotum na jesienne przeziębienie. Ciepła zupa warzywna (najlepiej z dodatkiem kaszy), rozgrzeje od stóp do głów i uchroni przed grypą! Ostatnio gotuję duży garnek zupy raz na kilka dni i podgrzewam sobie nawet na śniadanie. Dzięki temu idę do pracy najedzona i nie trzęsę się po drodze jak galareta. Przepis na ten krupnik jest bardzo prosty, więc nie powinien nikomu sprawić trudności. Oczywiście kurki można zastąpić innymi grzybami (suszonymi albo pieczarkami).


Składniki:


1/2 szklanki kaszy jaglanej,
mała cebula,
około litr wywaru z warzyw (na co najmniej 2 marchewkach),
2 ugotowane marchewki,
kilka świeżych grzybów, np. kurek (albo grzyby suszone),
oliwa z oliwek,
ziele angielskie i listek laurowy,
pęczek koperku.

Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Dodasz ją do zupy na końcu. Zapobiegniesz w ten sposób rozgotowaniu się kaszy w zupie.

W garnku rozgrzej lekko oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodaj grzyby i duś przez chwilę (około 10 minut). Wlej bulion warzywny, dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę (z wywaru), kaszę jaglaną i dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Zupę podawaj posypaną koperkiem. Do smaku można też doprawić sosem sojowym.


3 komentarze:

  1. U mnie teraz tak zimno, że na pewno talerz Twojej zupy by mi pomógł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, zupka wygląda zachęcająco :)
    ugotuję w kociołku http://kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl/2012/09/powidla-sliwkowe.html
    z pewnością wyjdzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...