sobota, 24 listopada 2012

Pomarańczowa rewolucja na talerzu!

Batat, dynia i marchew pieczone z ziołami


O wartościach odżywczych warzyw w takich kolorach chyba nie trzeba przypominać... Najbardziej czerwony kolor ma marchewka, później batat, a dynia piżmowa po upieczeniu zrobiła się całkowicie żółta. Oczywiście można użyć innego gatunku dyni. Ja akurat miałam taką i uważam, że nadaje się ona znakomicie do wytrawnych dań. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak, więc świetnie komponuje się z marchewką batatem i ziołami. 




Składniki:


słodki ziemniak
kawałek dyni piżmowej (mniej więcej połowa)
3 marchewki
sól
pieprz
ulubione zioła świeże lub suszone (polecam tymianek, rozmaryn i szałwię)
oliwa z oliwek
mała cebulka
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ser żółty albo parmezan do posypania

Każde z warzyw obrałam i pokroiłam w dość spore kawałki, a potem podgotowałam. Marchewkę gotowałam najdłużej, potem bataty i dynię. Marchewka - około 10 minut, bataty i dynia - 5 minut. Później dokładnie odcedziłam warzywa. Żaroodporne naczynie posmarowałam oliwą z oliwek, wrzuciłam ugotowane warzywa, cebulkę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, liść laurowy i wszystkie przyprawy i zioła. Wstawiłam to do piekarnika na około 190 st. C. Piekłam do momentu aż uznałam, że warzywa są odpowiednio miękkie i przyrumienione. Podając można posypać drobno startym żółtym serem albo parmezanem. Danie jest wyjątkowo sycące i jakie zdrowe!

3 komentarze:

  1. Faktycznie moją uwagę też przykuło zdjęcie, która zachęca do zrobienia takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło bardzo smaczne :) Podałam do tego kaszę jaglaną i wyszedł z tego świetny, sycące obiad.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...