wtorek, 31 stycznia 2012

Do pogryzienia w zimowe wieczory... i nie tylko!

Serowe paluszki pozytywnie zakręcone z różnymi dodatkami


Ostatni weekend minął mi bardzo leniwie. Może to przez mróz, a może z innego powodu. Chyba każdy z nas miewa takie dni, kiedy najchętniej zaszylibyśmy się w domu z kubkiem gorącej herbaty i stopami schowanymi głęboko pod kocem. Czas można umilić sobie ciekawą książką, planszówką albo rozmowami w gronie przyjaciół. Do pełni szczęścia brakuje tylko jeszcze czegoś do pochrupania. Zamiast chipsów czy kupnych paluszków - domowe zakrętasy serowe będą dobrym rozwiązaniem!

niedziela, 29 stycznia 2012

Smaki dzieciństwa #7: pożywna grochówka

Grochówka z orientalną nutką


Oczywiście nie jest to zupełnie taka sama grochówka jaką jadłam w dzieciństwie. Kiedy byłam małym brzdącem zajadałam boczki, kiełbasy i inne mięsne specjały. Moja wegańska wersja grochówki, zawiera (oprócz grochu) same warzywa i przyprawy. Można pokusić się o dodanie kiełbaski albo parówki sojowej, ale to też nie jest najzdrowsza rzecz na świecie, więc lepiej poprzestać na samych warzywach i grochu. Skąd orientalna nutka? Z orientalnych przypraw.


sobota, 28 stycznia 2012

Łakocie z malin

Domowe delicje z wegetariańską galaretką malinową


Wegetarianie raczej unikają słodyczy, które zawierają galaretkę. Zazwyczaj jest ona na bazie żelatyny wieprzowej. Nie wszystkie "delicje" zawierają żelatynę, ale dla pewności warto je zrobić samemu. Wystarczy tylko mieć w zanadrzu jakieś pyszne owoce, albo owocowy sok i odrobinę agaru...
Agar to substancja żelująca uzyskana z morskich alg. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj w postaci sproszkowanej (rzadziej listki).

środa, 25 stycznia 2012

"SMALCZYK" Z FASOLI

Przepis łatwy, a efekt - wizualnie podobny do smalcu, a smakowo o niebo lepszy. A do tego - z małą ilością tłuszczu. Myślę, że "fasolowy smalec" może być nie tylko smakowitą pastą na kanapki dla wegan, ale też alternatywą dla wszystkich osób, które powinny ograniczać spożywanie tłuszczów zwierzęcych ze względów zdrowotnych. Najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym (lub kiszonym)!

sobota, 21 stycznia 2012

Szybka fasolka

Smażona fasolka z zarodkami pszennymi


Fasola i inne warzywa strączkowe zawierają wiele wartościowych składników odżywczych takich jak białko, witamina E, witaminy z grupy B oraz minerały (magnez, wapń, żelazo oraz cynk). Większość zawiera dobroczynny selen, który chroni nas przed nowotworami i chorobami serca. Fasola posiada dobry indeks glikemiczny. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Aby była lepiej strawna, dobrze jest doprawić ją przyprawami i ziołami ułatwiającymi trawienie i zapobiegającymi wzdęciom (kurkuma, ostra papryka, majeranek, cząber, kumin, kminek, koperek, pietruszka i wiele innych).

środa, 18 stycznia 2012

Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Ziemniaczki z warzywami w ziołach


Kolejna bezproblemowa i prosta jak drut potrawa. Zwykle robiłam w ten sposób same ziemniaczki, ale teraz postanowiłam danie urozmaicić i dodać do niego odrobinę zieleni z brokuła i czerwieni z marchewki. Suszone zioła dają radę, ale oczywiście można (nie trzeba!)zastąpić świeżymi! Suszenie pozbawia zioła tylko wody. Jeśli są przechowywane w szczelnych pojemnikach, ich właściwości i aromat przetrwają.

niedziela, 15 stycznia 2012

Chrupiący dodatek do porannej kawy

Chrupiące ciasteczka owsiane z jabłkiem, pełne cennego błonnika


Błonnik to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki właściwościom "zapełniającym" błonnik pomaga również w odchudzaniu. Oczywiście jak ze wszystkim także z błonnikiem nie można przesadzić. Zbyt duże ilości błonnika w diecie to mniejsza przyswajalność składników odżywczych, takich na przykład jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Płatki owsiane to nie tylko błonnik, to również wiele składników odżywczych, które wpływają na cały nasz organizm. Dzięki zawartości krzemu, który bierze udział w tworzeniu elastyny i kolagenu nadającym giętkość naczyniom, włączenie płatków owsianych do codziennej diety sprawi, że nasze włosy i paznokcie staną się mocniejsze, a kondycja skóry znacznie się poprawi.

niedziela, 8 stycznia 2012

Cebulowe zaskoczenie

Tarta z konfiturą cebulową z czarnuszką, czarnymi oliwkami i fetą
Dlaczego zaskoczenie? Ponieważ osoby, które wczoraj spróbowały tej tarty były zaskoczone, że dżem z cebuli może być taki smaczny. W połączeniu z charakterystycznym smakiem czarnych oliwek i słoną fetą, tarta ta naprawdę była przyjemnością dla podniebienia. Bardzo szybkie danie - o ile posiadamy w spiżarni dżem z czerwonej cebuli, w przeciwnym wypadku trzeba go zrobić, a to zajmuje troszeczkę czasu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...