środa, 29 lutego 2012

Ślimak,ślimak pokaż rogi - dam ci sera na pierogi!

Leniwe pierogi na leniwy środek tygodnia


Dlaczego leniwe? Bo w wersji uproszczonej - pierogi pozbawione ciasta - robimy tylko nadzienie, formujemy kluski i już. Pierogi leniwe składają się przede wszystkim z twarogu, można dodać do nich odrobinę mąki. Niektórzy dodają też utłuczone ziemniaki. Moja wersja - bardzo szybka i bardzo smaczna, w sam raz na szybki obiad po powrocie z pracy. Można zjadać je na słodko... Ja jednak nie lubię słodkich obiadów, dlatego postanowiłam zjeść pierogi z masełkiem czosnkowym! 

niedziela, 26 lutego 2012

KLASYCZNE BROWNIE

Przyznam się, że nigdy wcześniej tego amerykańskiego ciasta nie piekłam. Tradycyjnego, polskiego "murzynka" piekłam owszem. Trzeba jednak przyznać, że czekoladowe ciasto zza Oceanu znacznie różni się swoją konsystencja i sposobem przyrządzenia od kakaowego "murzynka". Brownie jest mocno czekoladowe (z dodatkiem prawdziwej czekolady, a nie sproszkowanego kakao), w środku powinno być bardzo miękkie, po ukrojeniu wypływa z niego czekolada... Można je zrobić bez dodatku mąki (zastępując ją orzechami i migdałami), albo z niewielką jej ilością.  Kolejny raz zachwycam się amerykańskim wynalazkiem (wcześniej moje kubki smakowe podbił pamkin pie). Zakochałam się w tej czekoladowej pyszności!

sobota, 25 lutego 2012

Kiedy nie chce mi się gotować...


Farfalle ze szpinakiem, pomidorami i włoskimi orzechami


Kiedy nie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni... gotuję ulubiony makaron (w tym wypadku "kokardki") i sporządzam pożywny, ale błyskawiczny sos (zwykle na bazie pomidorów). Dziś na patelni wylądowały - pomidory, szpinak, por, natka pietruszki i orzechy włoskie!

niedziela, 19 lutego 2012

Pączkowe ostatki

Pączki z piekarnika w cynamonowym cukrze



To już ostatni z "karnawałowych" przepisów. Ale, ale! Polecam robienie tych "pączków" przez cały rok. Są to pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Idealne do szklanki kawy z mlekiem i miodzikiem. Inspiracje czerpałam stąd. Przypominają bardziej angielskie donaty niż nasze smażone w głębokim oleju pączki. Ale tak naprawdę mają one swój niepowtarzalny, oryginalny smak. Do tego wszystkiego są bardzo łatwe w przygotowaniu i rosną jak szalone!

sobota, 18 lutego 2012

Pomidory zimą i pomidorowe risotto

Ekspresowe risotto pomidorowe z natką pietruszki


Kiedy za oknem śnieg, w mojej kuchni prawie nigdy nie goszczą surowe pomidory. Korzystam jedynie z pomidorowych przetworów, najczęściej są to pomidory w puszce, sosy pomidorowe domowej roboty zamknięte w słoikach itp. Zimowe pomidory, które dojrzewały w szklarniach nie mają moim zdaniem żadnych walorów smakowych. Dlatego też dzisiejsze risotto zrobione jest z krojonych pomidorów puszkowych. Latem możecie je zrobić ze świeżych pomidorów!

czwartek, 16 lutego 2012

Nie ma jak u Mamy...

Domowe pączki (najlepsze na świecie!)



Jak dotąd sama nie podejmowałam się prób pieczenia pączków. Bo po co jeśli moja Mama jest w tej dziedzinie mistrzem? Poniżej podaję przepis na tłustoczwartkowe pączki ze wszystkimi wytycznymi mistrza...


wtorek, 14 lutego 2012

Naleśniki bez okazji

Naleśniki ze szpinakiem i serem


Dziś wszędzie walentynkowe przepisy (czerwone różowe, czekoladowe, serduszkowe, przesłodkie). U mnie - najzwyklejsze naleśniki ze szpinakiem, takie jakie robię najczęściej. Dziwne, że jeszcze ich na moim blogu nie było...

niedziela, 5 lutego 2012

Karnawałowo po hiszpańsku...

Churros


Od dawna planowałam zrobić ten hiszpański słodycz. Chociaż nigdy nie próbowałam churros w oryginale, ponieważ nie miałam okazji być w Hiszpanii (mam nadzieję nadrobić to w niedługim czasie), wydaje mi się, że podołałam zadaniu... Wyszły mi te ciastka trochę pokręcone, nieidealnie proste, ale dodaje to im tylko uroku. Sami oceńcie.

sobota, 4 lutego 2012

HRECZNIAKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Poniżej przedstawiam moją modyfikację tradycyjnych hreczniaków, czyli kotletów z kaszy gryczanej i sera. Dodałam do nich kapustę kiszoną. Nie lubię kotletów przesiąkniętych tłuszczem, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wcale nie wyszły zbyt suche, a wręcz odwrotnie, są wyjątkowo delikatne i wilgotne w środku. Oczywiście jeśli lubisz smażone, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...