sobota, 30 czerwca 2012

Kanapka w kolorze lata

Pasta z pieczonej marchewki


Przyznaję się od razu, że wzorowałam się na przepisie pochodzącym stąd, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. To znakomity pomysł na wykorzystanie zapasów marchewki. Wystarczy tylko wrzucić warzywa do piekarnika na trzy kwadranse, a potem je zmiksować i gotowe! Ja nawet ich nie obierałam, tylko dokładnie umyłam. Najlepsze są młode, słodkie marchewki!

wtorek, 26 czerwca 2012

BUŁECZKI Z PESTO I WŁOSKIMI ORZECHAMI

Jeśli napiszę, że uwielbiam drożdżowe wypieki, to pewnie będę się powtarzała... No cóż - w kuchni czasami można być monotematycznym. Na dodatek znowu  zawinęłam je w kształt "ślimaków" (przepis na pokrzywowe ślimaki znajdziesz tutaj), ale w takiej postaci wytrawne bułeczki po prostu podobają mi się najbardziej. Bogactwo składników przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi śródziemnomorskich smaków!  Bułki świetnie nadają się jako dodatek do zup. Takich jak ta.

czwartek, 21 czerwca 2012

Zupa w sam raz na upał!

Słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy


Mój sposób na sycący ale nietuczący obiad - wrzucić do garnka wszystkie warzywa jakie akurat znajdują się w mojej lodówce i potraktować je blenderem! Dzisiejsza propozycja to słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy. Co prawda nie chłodnik, ale doskonale orzeźwia. I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę zupę zjeść na zimno! Nie tylko jej kolor jest słoneczny, ale też smak.  Lekko kwaśna, bardzo gęsta i aromatyczna - zupa idealna na lato!

 

środa, 13 czerwca 2012

Viva la focaccia!

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i kaparami


Garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, hyzop, oregano, szałwia, rozmaryn, majeranek, tymianek), słodkie pomidorki koktajlowe, słone kapary, sól morska, a do tego puszyste drożdżowe ciasto i dużo oliwy z oliwek - focaccia stała się właśnie moją nową ulubioną włoską potrawą. Focaccię spróbował prawdziwy Włoch i mam tę satysfakcję, że mu smakowało. Niestety Włoch się właśnie ode mnie wyprowadza i nie będę mogła już sprawdzać czy przygotowane przeze mnie włoskie specjały odpowiadają śródziemnomorskiemu podniebieniu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...