sobota, 29 września 2012

Smak prostoty

Fuczki - placki z kiszonej kapusty


Dziwne, że dopiero teraz dowiedziałam się o tych kapuścianych placuszkach. Całkowicie przypadkowo wpadłam na ten przepis, wypróbowałam go i pozytywnie zaskoczyłam się ich smakiem.  A wszystko dzięki temu, że kiedyś postanowiłam, wszystkie przepisy jakie znalazłam w starych czasopismach, zebrać do kupy, podziurkować i posegregować. Powstał w ten sposób pokaźny zbiór przepisów - mniej i bardziej interesujących wegetariańsko. Właśnie przeglądając ostatnio moje segregatory z przepisami natknęłam się na fuczki - interesujący  przepis wywodzący się podobno z kuchni bieszczadzkiej i ukraińskiej.


sobota, 22 września 2012

Ogórecznik - waleczne kwiecie

Sałatka z gruszkami, kwiatami ogórecznika i serem


Kolejna wytrawna sałatka z owocami. Poprzednio był szpinak i nektarynka, teraz cukinia i gruszka. Tym razem postanowiłam jeszcze urozmaicić sałatkę o zdrowy, smaczny i kolorowy dodatek - niebieskie kwiaty ogórecznika i pomarańczowe płatki nagietka. Zdrowotne i smakowe walory ogórecznika to nie nowość - podobno w Cesarstwie Rzymskim dodawano żołnierzom do wina kwiatki i liście ogórecznika, aby nabrali waleczności przed bitwą. 




sobota, 15 września 2012

Zupa - na rozgrzewkę!

Krupnik z kaszy jaglanej (z marchewką i kurkami)


Taka zupa to idealne antidotum na jesienne przeziębienie. Ciepła zupa warzywna (najlepiej z dodatkiem kaszy), rozgrzeje od stóp do głów i uchroni przed grypą! Ostatnio gotuję duży garnek zupy raz na kilka dni i podgrzewam sobie nawet na śniadanie. Dzięki temu idę do pracy najedzona i nie trzęsę się po drodze jak galareta. Przepis na ten krupnik jest bardzo prosty, więc nie powinien nikomu sprawić trudności. Oczywiście kurki można zastąpić innymi grzybami (suszonymi albo pieczarkami).


piątek, 7 września 2012

Pomysł na niebanalne kanapki

Paprykarz z kaszą jaglaną



Kasza jaglana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Stanowi cenne źródło różnego rodzaju aminokwasów. W połączeniu z warzywami strączkowymi dostarcza pełnowartościowego białka. Kasza jaglana jest również zasadotwórcza, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Oprócz niezaprzeczalnych wartości odżywczych, kasza ta posiada również duże walory smakowe. Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną zasmakuje każdemu i dostarczy cennych witamin, minerałów oraz białka.

środa, 5 września 2012

Jak śliwka w czekoladę!

Ciasto czekoladowe z węgierkami


Piekąc to ciasto na szczęście nie wpadłam jak śliwka w kompot. Wpadłam za to jak śliwka w czekoladę - połączenie składników okazało się bezbłędne i dogłębnie wciągające... Wczoraj było święto czekolady, dziś jest czekoladowy wpis na blogu. Podobno śliwki kochają się w czekoladzie. A może to czekolada ubóstwia śliwki? W każdym razie pasują do siebie doskonale pod względem smakowym i tego nie da się ukryć! Inspirację znalazłam tutaj, ale wprowadziłam własne zmiany.



poniedziałek, 3 września 2012

Perła wśród kasz!

Sałatka z kaszy perłowej


Kaszę perłową mogłabym jeść kilogramami... Oczywiście to tylko przenośnia, ale prawdą jest, że smak kaszy jęczmiennej wcale mi się nie nudzi. Sałatka z dodatkiem kaszy perłowej jest moim zdaniem znacznie smaczniejsza niż sałatka z kuskusem. Zrobienie takiego dania to prościzna, a można nim nacieszyć nie tylko kubeczki smakowe, ale i oczy!



sobota, 1 września 2012

Kuchenne porządki, czyli wegetariański pasztet!

Pasztet sojowo-jęczmienny


Niech Was nie zmyli tytuł  - ten pasztet nie jest żadnym rodzajem śmieciowego jedzenia, ani zakamuflowaną mięsną potrawą. To po prostu bardzo zdrowa forma oszczędności żywności. Pasztet taki można skomponować z różnych "resztek" jedzenia (oczywiście świeżych i nadających się do spożycia ;)). Ważne, żeby główny składnik stanowiło jakieś warzywo strączkowe (np. soja, soczewica, biała fasola). Grzyby dodają potrawie charakteru, ale jeśli niezbyt Wam służą (są dość ciężkostrawne i niekoniecznie posiadają wartościowe składniki odżywcze), można ten składnik pominąć. Odkryłam też, że doskonałym składnikiem do takiego pasztetu jest kasza! Reszta dodatków zależy już od Waszej wyobraźni. Ja postanowiłam nadać potrawie aromatu dodając do niej dużo ziół (praktycznie wszystkie, które miałam w ogródku oprócz mięty i melisy) oraz czarnuszkę.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...