sobota, 26 stycznia 2013

Chrup chrup na śniadanie

Domowa granola


Zawsze wydawało mi się, że wykonanie granoli jest trudne i żmudne. Okazuje się, że zajmuje tylko chwilkę. Największymi atutami samodzielnie wykonanego musli są: możliwość wyboru ulubionych składników oraz pewność, że wszystkie produkty użyte do jego sporządzenia są zdrowe i świeże. 


Składniki:


500 g płatków owsianych błyskawicznych
orzechy laskowe, włoskie i migdały w skórce (dowolne ilości)
około 3/4 szklanki wiórków kokosowych
około 300 ml soku pomarańczowego (we wszystkich przepisach jest jabłkowy, a ja postanowiłam wypróbować inny)
4 łyżki miodu
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki oleju migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego (dla osób preferujących słodkie musli)
laska wanilii
trochę suszonej żurawiny i suszonych moreli (pokrojonych w kostkę)



Orzechy i migdały posiekaj, ale niezbyt drobno. Wymieszaj je z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi.
Przygotuj syrop. Do rondelka wlej oleje, sok, dodaj miód, cukier i trochę ziarenek wanilii. Rozpuść wszystko, ale nie gotuj!
Do mieszaniny suchych składników dodaj ciepły syrop, dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko się dobrze połączyło. Wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika (160 st. C). Musli piecz około godziny, co kilka minut mieszając, aby upiekło się równomiernie. Kiedy będzie rumiane wyłącz piekarnik. Studź w zamkniętym piekarniku. Kiedy wystygnie, przełóż do puszki albo do słoika.

4 komentarze:

  1. uwielbiam poranne chrupanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najzdrowsza i najsmaczniejsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam granoli, ale chyba muszę spróbować bo musi być pyszna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście łatwe do zrobienia i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...