niedziela, 27 stycznia 2013

Kolory lata w środku zimy

Tarta ze szpinakiem, ricottą i pieczoną papryką na kukurydzianym spodzie


Kruchutka tarta w kolorach lata to znakomity pomysł na obiad w środku zimy. Uwielbiam takie kolorowe, smakowicie wyglądające potrawy!




Spód:


szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
sól
żółtko
10 dag schłodzonego masła


Nadzienie:


25 dag serka ricotta
2 jajka + białko
pieprz
świeży tymianek
1 czerwona papryka
szpinak (może być mrożony, ale ważne żeby były całe liście)
trochę parmezanu, ew. starty żółty ser

Mąkę oraz kaszkę zmieszaj ze sobą, dodaj posiekane masło, żółtko i sól, zagnieć. Wyłóż ciastem foremkę do tarty i wstaw do lodówki. Kiedy fajnie stężeje, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut. Przed nałożenie farszu trzeba ciasto lekko ostudzić.

W tym czasie możesz zabrać się za robienie nadzienia. 
Najlepiej wykorzystać świeży szpinak - lekko zblanszowane, całe liście. Ja użyłam szpinaku mrożonego - oczywiście całe liście, a nie siekany. Paprykę należy upiec w piekarniku (ok. 45 minut), a następnie obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
Ricottę miksujemy z jajkami, doprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem.
Ostudzony spód posypujemy parmezanem/ startym żółtym serem, układamy szpinak, polewamy masą serową, a na wierzchu układamy plasterki pieczonej papryki. Wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wierzch powinien nabrać lekkich rumieńców. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...