Idealny napój/ deser na niedzielny wieczór - waniliowy krem z jajek i mleka, z dodatkiem rumu :) Dla dzieci i abstynentów można zrobić bez rumu - też będzie pysznie!
Składniki:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 15 dag cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 100 ml rumu
W garnuszku podgrzej mleko. Dodaj do niego ziarenka wanilii. Z żółtek i cukru utrzyj kogel-mogel. Do masy z żółtek dodaj odrobinę gorącego mleka, wymieszaj i wlej całość do gorącego mleka. Nie zdejmując z ognia mieszaj aż całość zgęstnieje. Nie doprowadzając mleka do wrzenia, aby żółtka się nie zważyły!
Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać alkohol. Podawać z bitą śmietaną, posypane cynamonem. Podobno powinno być schłodzone, ale mi bardzo smakowało ciepłe :)
moja Babcia ma identyczne szklanki. i takie same były na mojej stołówce w podstawówce :]
OdpowiedzUsuńNo proszę, jaki świat jest mały... ;)
Usuńale pyszny przepis!:)
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńa potrzebna jest wanilia bo nie posiadam ?
OdpowiedzUsuńDobrze jest użyć wanilii, wtedy smakuje najlepiej, ale jeśli jej nie posiadamy, to ewentualnie można zastąpić ją cukrem wanilinowym
Usuń