niedziela, 3 lutego 2013

EGGNOG

Idealny napój/ deser na niedzielny wieczór - waniliowy krem z jajek i mleka, z dodatkiem rumu :) Dla dzieci i abstynentów można zrobić bez rumu - też będzie pysznie!




Składniki:


  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 ml rumu



W garnuszku podgrzej mleko. Dodaj do niego ziarenka wanilii. Z żółtek i cukru utrzyj kogel-mogel. Do masy z żółtek dodaj odrobinę gorącego mleka, wymieszaj i wlej całość do gorącego mleka. Nie zdejmując z ognia mieszaj aż całość zgęstnieje. Nie doprowadzając mleka do wrzenia, aby żółtka się nie zważyły! 

Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać alkohol. Podawać z bitą śmietaną, posypane cynamonem. Podobno powinno być schłodzone, ale mi bardzo smakowało ciepłe :)



6 komentarzy:

  1. moja Babcia ma identyczne szklanki. i takie same były na mojej stołówce w podstawówce :]

    OdpowiedzUsuń
  2. a potrzebna jest wanilia bo nie posiadam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest użyć wanilii, wtedy smakuje najlepiej, ale jeśli jej nie posiadamy, to ewentualnie można zastąpić ją cukrem wanilinowym

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...